starnieuws

President roemt rijkdom van Surinaamse keuken

31 Aug, 22:33

President Chan Santokhi heeft na de opening diverse stands bezocht op het Fos'Ten Kukru Festival in @Live Entertainment Center. (Foto's: René Gompers)

Bij de stand van Fernandes proeft de president een softdrink.

Diverse gasten worden begroet door het staatshoofd.

De fosten spelletjes ontbreken niet bij het festival dat vandaag wordt afgesloten.
President Chan Santokhi heeft vrijdag de derde editie van het Fos'Ten Kukru Festival in het @Live Entertainment Center (Flamboyantpark) geopend. In de grote hal hangt een zware concentratie van culinaire geuren; enkele gerechten worden 'live' klaargemaakt. Sommige mensen maken het eten terstond op. Santokhi heeft graag dat deze rijkdom van de Surinaamse keuken, die zich tot en met zondag zal manifesteren, aan het internationaal publiek getoond wordt.

Het evenement is georganiseerd door het Kabinet van de President en het Platform Fos' Ten Kukru. Het evenement is een product geweest van het directoraat Cultuur dat ook de vorige edities heeft georganiseerd. Santokhi benadrukt: "De Surinaamse keuken is divers, is unique en heeft ook de fusion. Dat is wat ons bindt. Geen enkel persoon maakt onderscheid in het eten. Men wil ze allemaal uitproberen. Dat is de kracht van onze cultuur die we moeten beschermen. Het is het immaterieel erfgoed dat we hebben en moeten laten beschermen door de Unesco." Santokhi geeft aan dat de Surinaamse keuken zich aan het uitbreiden is met de komst van nieuwe groepen.

Het staatshoofd merkt op: "Dit jaar zal het niet meer lukken maar laten we een keertje, zoals Suriname al bekend staat als het land met de beste afsluiting van het jaar, gewoon een week of twee een Surinaams keukenfestival organiseren gekoppeld aan een internationaal foodfestival. Dan zult u zien dat we de hele wereld hier krijgen. Dan wordt het toerisme bevorderd, het hotelwezen. De bromki dyari wordt uitgedragen.

Santokhi heeft na zijn toespraak en de onthulling van een banner, elke stand aangedaan. Hete peperwater, awara moksi alesi, geroosterde mais, gefrituurde boulanger, en andere traditionele gerechten zijn verkrijgbaar in het Flamboyant park. Bij sommige stands kan men de bereiding 'live' meemaken. Van goedkoop is er wel geen sprake maar de toegang tot de Fos'Ten Kukru Festival is wel vrij.

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September