starnieuws

Staatsolie en PetroChina sluiten productiedelingscontracten

13 Sep, 12:46

Vanuit links: Rekha Bissumbhar, POC Director, Zhang Yu, vertegenwoordiger van China National Petroleum Corporation, Annand Jagesar, Staatsolies Algemeen Directeur. (Foto's: Staatsolie)
Staatsolie en PetroChina Investment Suriname B.V. (PetroChina), een dochteronderneming van China National Petroleum Corporation, hebben vandaag productiedelingscontracten ondertekend voor de offshoreblokken 14 en 15. PetroChina heeft met het ondertekenen van de productiedelingscontracten exploratie-, ontwikkelings- en productierechten in Blok 14 en Blok 15 verkregen. Staatsolie heeft via dochteronderneming Paradise Oil Company N.V. (POC) een participatie-aandeel van dertig procent. Met de twee nieuw afgesloten productiedelingscontracten is nu ongeveer 46 procent van het Surinaamse offshoregebied onder contract.

De contracten werden ondertekend door Annand Jagesar, Staatsolies algemeen directeur, Zhang Yu, vertegenwoordiger van China National Petroleum Corporation, en Rekha Bissumbhar, POC Director. POC en PetroChina zullen ook een samenwerkingsovereenkomst (Joint Operating Agreement, JOA) ondertekenen. In de JOA worden de onderlinge afspraken tussen de contractpartijen over de exploratie, ontwikkeling en productie van olie en gas en de verdeling van de kosten, risico's en opbrengsten van het project vastgelegd, meldt Staatsolie. 

Staatsolies CEO Annand Jagesar plaatst zijn handtekening onder de documenten.

Blok 14 en Blok 15 waren onderdeel van de Suriname Shallow Offshore 2 Bid Round 2023-2024. PetroChina was een van de bedrijven die een bod had uitgebracht en kreeg deze blokken toegewezen. De blokken bevinden zich in het oostelijke deel van het Suriname-Guyana bekken en grenzen aan Blok 52 waar eerder olie- en gasvondsten zijn gedaan. Blok 14 heeft waterdieptes van 50 tot 75 meter en Blok 15 van 75 tot 150 meter.

China National Petroleum Corporation (CNPC) is een geïntegreerd internationaal energiebedrijf met activiteiten in China en de rest van de wereld. CNPC is een van 's werelds grootste oliebedrijven. Staatsolie heeft via POC ook een participatie-aandeel in de blokken 5, 6, 7 en 8, die onderdeel waren van de Shallow Offshore Bid Round 2020-2021. De exploratieactiviteiten in deze blokken zijn in volle gang. Recente studies wijzen uit dat de geologie van het Shallow Offshore er veelbelovend uitziet.
 
Staatsolie heeft als strategie om zoveel mogelijk gebied onder contract te hebben bij internationale partijen. Staatsolie investeert in het bestuderen van alle data van alle blokken in het Surinaamse deel van het Guyana-Suriname bekken, waardoor het de ‘Master of the basin’ kan worden. Dit houdt in dat Staatsolie steeds meer en beter in staat is data om te zetten tot bruikbare informatie. Op die manier wordt een beter begrip verkregen van de geologie en het in kaart brengen van potentiële gebieden. Hoe beter Staatsolie dit kan hoe succesvoller offshore-aanbestedingsronden zullen zijn en hoe groter de kans op het vinden van olie en/of gas wordt.

Advertentie