starnieuws

Industrieel Plan voor Suriname 2025-2035

17 Sep, 18:40
(Ingezonden)

Suriname heeft een snelgroeiende jonge bevolking met een toenemende vraag naar vrije tijd besteding, consumptiegoederen, financiële- en ICT-diensten. Suriname behoort ook tot de weinige landen in de wereld met de allerhoogste bebossing (93% - 95%) en biodiversiteit, en tot de drie CO2-negatieve landen ter wereld. Daarnaast beschikt Suriname over rijke natuurlijke hulpbronnen (tropisch hout, goud, olie en gas, en onontgonnen zeldzame mineralen) en voldoende vruchtbaar land voor duurzaam grootschalige agrarische (landbouw, veeteelt en visserij) productie. Samen maken deze factoren Suriname tot een aantrekkelijke, zakelijke en industriële propositie voor de lokale particuliere sector en Foreign Direct Investors (FDI’s).

Om Suriname te industrialiseren, zal Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS) zich inzetten om nationale en internationale kapitaalmarkten te mobiliseren om investeringen voor de private sector te realiseren. Dit is essentieel om het industrieel plan te implementeren om daarmee een Suriname van de 21e eeuw op te bouwen dat goed gepositioneerd is om zijn plaats in te nemen in de wereldwijde waardeketen.

De implementatie van het industrieel plan is één van de vijf ontwikkelingsdoelen van VLS. De overige vier ontwikkelingsdoelen zijn; voed Suriname, verlicht en versterk Suriname, integreer Suriname en verbeter de kwaliteit van leven van de bevolking van Suriname. Parallel aan de implementatie van het industrieel plan, zal ook aan de overige vier ontwikkelingsdoelen gewerkt worden omdat ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Volkspartij Leefbaar Suriname en haar groeiende achterban, gelooft er sterk in dat als het mandaat van het volk van Suriname krijgt, en zich richt op de vijf ontwikkelingsdoelen, het 90% van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) in 2035 zal behalen. Daarom staat het industrieel plan centraal in de vijf ontwikkelingsdoelen van Volkspartij Leefbaar Suriname.

De kern van het industrieel plan is ook dat we meer, efficiënter en met minder mensen hoogwaardige producten moeten produceren welke voldoen aan nationale en internationale normen. Bovenal moeten we waarde toevoegen aan onze natuurlijke hulpbronnen en ze duurzaam, effectief en met zo weinig mogelijk schade aan het milieu, omzetten in verwerkte producten van zeer hoge kwaliteit voordat we het aan de wereldmarkt aanbieden.

De totale kosten voor industrialisatie over een periode van 10 jaar (2025 - 2035) schatten we in tussen US$4,4 miljard - US$7,2 miljard. De uitvoering van het industrieel plan zal in 3 fasen plaatsvinden; Voorbereidende fase (2025-2028), Groeifase (2028-2030) en Versterkingsfase (2031-2035). Met de geschatte kosten en de fasering van het plan, verwachten we dat Suriname tegen 2035 een BBP van US$ 8-10 miljard (excl. Oil & Gas) kan bereiken.

Met het mandaat van het volk van Suriname op 25 mei 2025, zal het startsein gegeven worden voor de stapsgewijze implementatie van de vijf ontwikkelingsdoelen van Volkspartij Leefbaar Suriname. We moeten na het mandaat daarom niet vertragen maar juist Fast Forward gaan.

Ing. Vijay Hiralall RE EMITA
Lid Wetenschappelijk Instituut - Volkspartij Leefbaar Suriname

Advertentie