starnieuws

Platform boeren binnenland optimistisch over gesprek LVV

19 Sep, 08:36

De delegatie van het Coöperatief Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne die een onderhoud had met LVV directeur Jitendra Kaloe (4e van rechts). Naast hem voorzitter Cyrano Asoiti.
Boeren uit Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini voeren Gesprek met LVV-Directeur over Ondersteuning*
Het Coöperatief Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne, waarin individuele boeren en landbouworganisaties uit Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini zijn vertegenwoordigd, hebben een eerste constructief gesprek gevoerd met de directeur Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Jitendra Kalloe. Het gesprek vond plaats namens de regering van Suriname en was gericht op het bespreken van de uitdagingen waarmee boeren in het binnenland worden geconfronteerd, met name in het licht van de toenemende effecten van klimaatverandering, zegt Cyrano Asoiti, voorzitter van het Platform.


Asoiti voert aan dat de boeren bewust voor deze dialoog hebben gekozen om burgerlijke ongehoorzaamheid en mogelijke anarchie te voorkomen. "Wij willen op een constructieve en vreedzame manier samenwerken met de overheid om oplossingen te vinden voor de problemen waar zij dagelijks mee worstelen," stelt Asoiti.

Tijdens het onderhoud benadrukte directeur Kalloe het belang van dit overleg, nadat het ministerie om advies was gevraagd naar aanleiding van het schrijven van de boeren gericht aan de president. Kalloe gaf aan dat het ministerie dit onderwerp serieus neemt en het belangrijk vindt dat de stem van de boeren wordt gehoord.

De boeren uit het binnenland, die zich met de teelt van gewassen zoals cassave, gember, napi, groenten, fruit, podosiri, en hooglandrijst bezighouden, ondervinden dagelijks de gevolgen van klimaatverandering. Langdurige droogte, overstromingen en gewasziekten hebben hun productie aanzienlijk aangetast, en de boeren zien de noodzaak van onmiddellijke ondersteuning door de overheid.

Tijdens het overleg zijn er werkafspraken gemaakt om binnen twee weken de besproken punten verder uit te werken in projectdossiers. Deze zullen dienen als basis voor gerichte maatregelen om de noden gestructureerd aan te pakken en hen te ondersteunen in hun strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering. De boeren zijn hoopvol dat deze samenwerking zal leiden tot concrete resultaten en duurzame oplossingen die hun productiecapaciteit en levensonderhoud kunnen verbeteren.

Advertentie