starnieuws

President erkent in gesprek met SVJ tekortkomingen

19 Sep, 14:37

De Surinaamse Vereniging had een vruchtbaar onderhoud met president Chan Santokhi. Van l-r: voorzitter Naomi Hoever, ondervoorzitter René Gompers en woordvoerder Euritha Tjan A Way. (Foto: Kabinet van de President)
President Chan Santokhi heeft woensdag tijdens een ontmoeting met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zijn commitment aan een open communicatie met de pers uitgesproken. Hij erkende dat er klachten zijn over het gebrek aan response van ministers naar de pers toe. Daarnaast deelde hij de informatie dat er wekelijks tijdens de regeringsraadsvergadering wordt gesproken over de pers. “Ik zeg aan de mensen dat de vragen en opmerkingen van de pers niet persoonlijk bedoeld zijn. Het gaat om de functie. Maar als je dat niet begrijpt, dan heb je een probleem”, gaf de president toe. Hij beloofde dat er stappen gezet zullen worden om deze situatie te verbeteren.

De SVJ zegt in een persbericht dat er een vruchtbaar gesprek gevoerd is met de president. Het gesprek kwam nadat de president de open brief van de SVJ had gelezen die op 13 september is gepubliceerd. Tijdens de ontmoeting werden belangrijke kwesties besproken die van invloed zijn op de relatie tussen de pers en de overheid, met als belangrijkste doel het bevorderen van de persvrijheid en het stimuleren van goede communicatie.

Vanuit de SVJ werden zorgen geuit over de positie van Suriname op de internationale persvrijheidsindex. De vereniging drong aan op verbetering van de informatiestroom vanuit de overheid naar de pers en wees erop dat journalisten soms onterecht negatief worden bejegend door ministers en andere overheidsfunctionarissen. Dit soort gedragingen zou de rating van Suriname op de index negatief kunnen beïnvloeden.

De SVJ benadrukte dat de overheid de vrije pers de ruimte moet geven haar werk te doen zonder bedreiging of bewust opgeworpen obstakels. “Het reguleren van de vrije pers is geen taak van de overheid”, stelde Naomi Hoever als voorzitter van de SVJ. Benadrukt is tijdens de ontmoeting dat fake news, nieuws is dat niet waar is. Maar dat informatie van elders dan de regering verkregen niet per se fake news hoeft te zijn. De taak van de journalist is om informatie van waar dan ook wel te verifiëren.

De president kondigde tijdens deze ontmoeting aan dat hij de SVJ zal uitnodigen voor een presentatie bij de Regeringsraadsvergadering om wat meer uitleg te geven over hoe de media werken en welke richtlijnen de media volgen bij het brengen van nieuws.
Naast de presentatie aan de Ministerraad stelde de SVJ voor om een tweetal projecten dat al was opgestart tijdens het vorig bestuur weer op te pakken. Dat waren een symposium over persvrijheid en als tweede een accreditatietraject voor journalisten.
Het gesprek werd afgesloten met de belofte van de president om zich meer in te spannen voor de bescherming en bevordering van persvrijheid in Suriname. Er komt ook een kennismaking tussen de media en de nieuwe communicatiestructuur om de communicatiestroom verder te verbeteren.

De SVJ en president hebben afgesproken de dialoog voort te zetten om zo samen te werken aan een transparantere en open relatie tussen de overheid en de media. De SVJ kreeg contactpersonen toegewezen om het symposium over persvrijheid en accreditatietraject van de grond te krijgen.

Tijdens de meeting met de SVJ schoof de groep redacteuren aan die door de president ook was uitgenodigd. Die waren er om hun uitdagingen met social media en cyberaanvallen waar zij mee te maken hebben, te bespreken met de regering. De SVJ zat daarbij aan als toehoorder.

Namens de SVJ waren aanwezig voorzitter Naomi Hoever, ondervoorzitter René Gompers, woordvoerder Euritha Tjan A Way, commissaris Elviera Rijsdijk, en de leden Nita Ramcharan, Ivan Cairo en Wilfred Leeuwin.

Advertentie