starnieuws

Brahma Kumaris staat stil bij Internationale Dag van Vrede

18 Sep, 10:40
(Aangeboden)

Vrede is ons aangeboren
Op 21 september is het de Internationale Dag van Vrede. Iedereen kent wel het onaangename gevoel dat ontstaat wanneer er veel lawaai of tumult is, bij onweer, overstromingen en natuurrampen of zelfs als wij luisteren naar of beelden zien van nieuws waarbij onrecht, geweld of gruwelijke misdaad de boventoon voeren. Stilte echter geeft het gevoel van rust, stelt ons op ons gemak en geeft de ervaring van vrede.
Hoe komt het nu dat onze reacties op geluid en op stilte zo verschillend zijn? Om dit te begrijpen is kennis nodig van wie we werkelijk zijn en van onze relatie met tijd, materie en God.

Vrede tussen lichaam en ziel

Wanneer ik zeg – ik ben Surinamer, ik ben Jane of ik heet Zo - en- zo – dan bedoel ik de naam waarmee het lichaam wordt geïdentificeerd. Zeg ik – mijn vader, broer, vrouw of vriend – dan slaat het op hun relatie met mij. Heb ik het over ‘mijn auto, mijn huis, mijn stoel’ dan heeft dat te maken met mijn eigendommen. Wijs ik naar mijn hoofd, mijn hand, ogen of oren, dan bedoel ik de delen of organen van dit lichaam. Mijn relaties en bezittingen verschillen van mij, maar horen wel bij mij. Ik heb diverse relaties met verschillende personen en maak op verschillende manieren gebruik van de diverse eigendommen. Net zo maak ik ook gebruik van mijn lichaam en van de verschillende organen. Nu rijst de vraag – wie ben “ik” dan?

De ziel, spirit of zelf, is een sprankelend punt van licht, de bron van bewuste energie, die het lichaam in stand houdt en alle fysieke activiteiten bestuurt. Als de ziel – de levende energie, de meester – het lichaam verlaat, stoppen alle lichamelijke functies, het bewustzijn, het vermogen om te denken, te ervaren, te beslissen, te reageren en zich te uiten, raken kwijt. Het is dus de ziel die het lichaam leven geeft: door middel van het lichaam ervaart de ziel zowel vreugde als verdriet. Het is precies deze invloed van het lichaam dat het bewustzijn op gegeven moment doet veranderen, waardoor hebzucht, gehechtheid, ego, boosheid, begeerte en andere ondeugden de kop opsteken.

Vrede is de natuurlijke staat van de ziel

Van oorsprong is de ziel vredevol en heeft de diepe ervaring van totale vrede en stilte, zoals die in de zielenwereld wordt ervaren. Vandaar dat iedere ziel naar vrede verlangt en er alles aan doet om dit verlangen te vervullen. Iedereen zoekt ernaar en probeert het te behouden, in zichzelf, zijn familie, vriendenkring, werkkring of in de gemeenschap. Vrede is zo essentieel dat het onmisbaar is voor goed leven, en toch… het is bijzonder schaars.

Echte vrede is innerlijke stilte, waarin positieve gedachten, zuivere gevoelens en goede wensen een plaats hebben. Diep respect voor zichzelf, waardering en waardigheid zijn daarop gebaseerd. Vrede brengt tevredenheid, geluk, liefde, gelukzaligheid, tolerantie en andere deugden met zich mee.

Het terugbrengen van deze innerlijke staat kan het leven dat tegenwoordig gekenmerkt wordt door gejaagdheid, onrust en stress, haar schoonheid teruggeven. Vrede te blijven ervaren en je daardoor veilig weten, zelfs ten tijde van de grootste opschudding is echt mogelijk, door spirituele kennis en de beoefening van Raja yoga.

De Brahma Kumaris nodigt graag iedereen uit om op in de maand september heel speciaal met vrede bezig te zijn, in stille momenten, tijdens activiteiten of gewoon in gesprekken met anderen.  .. denk 't, ervaar 't, beleef 't!

Brahma Kumaris

Graag nodigen wij U uit voor de verschillende programma’s die wij organiseren in verband met deze dag. Zie aangehechte uitnodiging.

pdf-icon.gif Uitnoduging_-_De_reis_naar_Vrede.pdf    

Advertentie

Thursday 19 September
Wednesday 18 September
Tuesday 17 September