starnieuws

Valse informatie van Eugene van der San

17 Sep, 12:34
Eugene van der San heeft zich geroepen gevoeld om te reageren op uitspraken van president Santokhi over het belang van de komende verkiezingen en met name het belang van olie en gas. Onder de kop: 'Wij willen niet terug naar ellende', van 14 september wil Van der San de president het recht ontnemen om over olie en gas te praten, want dat zou de baby van Bouterse zijn. Ook claimt hij dat hijzelf de beste deal ooit voor de ambtenaren gesloten heeft en dat de 20% loonsverhoging dus niets voorstelt. Verder verwijt hij dat Suriname nooit eerder in zo een ellende is terechtgekomen als nu.

Heel jammer dat Eugene van der San valse informatie probeert te geven aan de Surinamers over de geschiedenis. Laten we met het laatste beginnen. Midden tachtiger jaren -tijdens de zgn. revo- waren de supermarkten praktisch leeg en stonden mensen in de rij voor brood, suiker en spijsolie. Moeders met kinderen hadden geen (poeder) melk.  Medicijnen waren schaars of onbetaalbaar. De reden: de hele deviezenvoorraad was door deze zgn. revo opgemaakt.

Tijdens de Binnenlandse Oorlog had men het achterland afgesloten, niemand ontving daar goederen en geld en kon men niet naar het ziekenhuis voor operaties. Dan praten we nog niet eens over de vele mensenrechtenschendingen die een angstsfeer teweegbrachten. Nu zijn de supermarkten vol, men kan alles kopen en zich vrij verplaatsen. Ofschoon de gezondheidszorg beter kan, is die wel toegankelijk voor eenieder, want de meeste mensen hebben een ziektekostenverzekering.

We weten niet welke deal precies was gesloten door van der San met de vakbeweging, want daar geeft hij geen inzicht in. Schijnbaar ging het om een 100% verhoging of zo. Hij vertelt er niet bij hoe deze verhoging werd gefinancierd. Er werd in die revo tijd veel geld bijgedrukt en was de inflatie in 1992, 57%, in 1993 zelfs 225% en in 1994 liefst 586%. We kennen de economische horrorperiode van oud governor Henk Goedschalk, van januari 1985 tot januari 1994. Dat was de bron van alle ellende.

Elke verhoging van de ambtenaren werd door de inflatie meteen opgegeten en het volk werd armer en voor de gek gehouden. Dat was het resultaat van het revo-beleid na de kerstcoup van 1991, waardoor eenieder in diepe armoede verviel, omdat er een Structureel Aanpassings Programma (SAP) moest worden uitgevoerd. Dat SAP werd zonder het IMF uitgevoerd -de zgn. nuloptie- waardoor er geen verzachtend verband was.

Regering Santokhi heeft juist daarvan geleerd en nu gezorgd voor een goed Sociaal Vangnet, waardoor het herstel van de ellende van de revo periode 2010-2020, niet tot dezelfde armoede heeft geleid. De vakbeweging heeft ook daaruit geleerd. Gelukkig heeft het samenspel regering en vakbewegingen geleid tot vermindering van de inflatie en een echte looncompensatie. Niet makkelijk, maar wel realistisch, zonder de werknemers voor de gek te houden. Hopelijk een resultaat dat langer blijft dan de ‘beste voorzieningen’ in de tijd Van der San.

En dan de claim van olie en gas. Olie is in 1965 per toeval ontdekt in Saramacca toen men naar water boorde, ten tijde van premier Pengel. Staatsolie is in 1980 opgericht op initiatief van dhr. Eddie Jharap, een geoloog die bij de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst werkte. Het initiatief werd ondersteund door minister Herman Adhin (geen revo man, maar een bekende VHP’er) van het ministerie van Opbouw en minister André Telting (ook geen revo man) van Financiën. Dezelfde Telting die als governor — maart 1994 - december 1996 het puin van zijn voorganger Goedschalk heeft opgeruimd. Zij zaten in de overgangsregering van premier Chin A Sen, die werkte aan de belofte dat er na twee jaar verkiezingen zouden worden gehouden, waar de militairen zich niet aan gehouden hebben.

De olie aan land is niet ontdekt door Bouterse of de zgn. revo en de olie voor de kust ook niet. We zullen het dan niet eens hebben over het feit dat Staatsolie bijna was verkocht aan een buitenlands bedrijf door de zgn. revo-mensen, waardoor Suriname miljarden dollars aan inkomsten zou ontberen. De vakbeweging van Staatsolie heeft dit verhinderd en is toen ondersteund door duizenden Surinamers. Elke regering heeft het recht en zelfs de plicht om via goed bestuur de toekomst veilig te stellen.

Laat Eugene van der San ons eerst komen vertellen: “waar alle files en computers zijn die niet zijn overgedragen aan de regering Santokhi en waarom financiële administratie in vuilniszakken waren gedumpt”. Werkelijk schaamteloos om dan nog allerlei dingen te claimen. Volk van Suriname laat u niet voor de gek houden.

VHP Mediacommissie,
Idris Naipal

Advertentie