Column: Startsein verkiezingstrijd met bruin gebakken lucht
14 Jan, 00:59
Swingend met een heus verkiezingslied zal de verkiezingsperiode - zoals in de wet vastgelegd - vandaag worden ingeluid met de terinzagelegging van de kiezerslijst. Over pakweg 4 maanden zullen ruim 400.000 kiezers bepalen wie de volgende vijf jaren de volkseer krijgt om het land te leiden naar het gouden tijdperk. Wat bauxiet en goud niet hebben kunnen doen, zal de olie die gepompt wordt uit de Atlantische Oceaan wel kunnen, namelijk: zorgen voor betere tijden voor Suriname na een halve eeuw Srefidensi.
Veel partijen hebben niet gewacht tot dit moment, maar zijn allang begonnen met gouden bergen beloven aan het volk om witte voetjes te maken. Er worden - zoals dat sinds vóór 1948 het geval is - links en rechts wilde beloften gedaan die niet gerealiseerd zullen worden. Gelukkig dat het volk intussen ook veel wijzer is geworden en niet alle luchtkastelen als zoete koek zal aannemen. Na de verkiezing zitten de kiezers vaak met gebakken lucht terwijl de politici in staat zijn kastelen voor zichzelf te bouwen door zelfverrijking. Na elke regeringsperiode zijn er miljonairs bijgekomen, terwijl het volk kaalgeplukt wordt.
Tijdens de vergaderingen die gehouden worden - vooral de 'ondro oso konmakandra' - worden kiezers zaken voorgehouden die vaak in strijd zijn met de waarheid. Op basis van veel valse informatie wordt geprobeerd de kiezers te paaien, omdat die meestal niet in staat zijn aan fact-checking te doen. Het is belangrijk om de uitspraken van politici, claims en statistieken te controleren op feiten.
Op basis van feiten kunnen kiezers pas een goed beeld krijgen van de werkelijke situatie. Maar tijdens de verkiezingscampagnes is er veel desinformatie. Er worden halve waarheden tot hele leugens verteld om aan de macht te komen. Dit kunnen politici doen omdat veel kiezers ook niet kritisch zijn tegenover politici. Er wordt over het algemeen meer met het hart dan met het verstand gestemd.
Er is geen politieke cultuur waarin eerlijkheid en integriteit hoog in het vaandel staan. Ethische codes zullen niet helpen als de inborst hetzelfde blijft. In dit digitale tijdperk krijgen leugens vleugels en verspreiden zich veel sneller dan de waarheid. Om te voorkomen dat kiezers misleid worden, is het belangrijk dat vooral de media aan fact-checking doen. De democratie is gebaat bij goed geïnformeerde burgers die op basis van feiten een besluit nemen.
Er is geen politieke cultuur waarin eerlijkheid en integriteit hoog in het vaandel staan. Ethische codes zullen niet helpen als de inborst hetzelfde blijft. In dit digitale tijdperk krijgen leugens vleugels en verspreiden zich veel sneller dan de waarheid. Om te voorkomen dat kiezers misleid worden, is het belangrijk dat vooral de media aan fact-checking doen. De democratie is gebaat bij goed geïnformeerde burgers die op basis van feiten een besluit nemen.
Bij de honderden bijeenkomsten die gehouden worden, is het vaak dat het publiek naar monologen luistert. Kiezers worden niet in staat gesteld om kritische vragen te stellen aan de politici. Het is een eenrichtingsverkeer. Wie luistert naar wat het volk wil hebben? Politici moeten luisteren naar wat het volk wil hebben, zo kan er een beleid worden gevoerd op basis van de echte volkswil. Het vertrouwen tussen de politiek en het volk kan slechts hersteld worden door oprechtheid, eerlijkheid en bovenal met liefde voor het land dat politici door collectief falen niet tot ontwikkeling kunnen brengen.
Nita Ramcharan
Tuesday 14 January
Monday 13 January
Sunday 12 January
- Politie vraagt hulp bij oplossen dodelijke aanrijding
- Geld EBS en SWM geroofd uit Surpost gebouw Lelydorp
- 597 Netwerken vraagt OAS ook bescherming tegen waarborgsom
- Dreadlocked Indiase asceten onder 25 miljoen tijdens Maha Kumbh Mela-festival
- President dringt aan op snelle aanpak grondproblemen
- Biden in afscheidsspeech: de VS 'sterker' op wereldtoneel
- In Memoriam: Ton Hagemeijer
- TIP bevrijdt 17 slachtoffers mensenhandel in 2024
- Overwegend bewolkt met af toe wat zon
- Tientallen olietankers gooien anker uit na laatste Amerikaanse sancties
- DA'91 zal zich niet neerleggen bij nieuwe waarborgsom
Monday 13 January
- Rechter in Peru verwerpt rechtszaak over witwassen tegen Keiko Fujimori
- Campagne over bewustwording suïcide: Praat erover!
- VIDS: Pg vraagt ministers om schade te voorkomen in bauxietdeal
- Marshallkreek krijgt nieuw waterzuiveringssysteem
- China wil Caribische relaties verdiepen
- Sewdien geeft startsein Zesde Agrarische Telling 2025
- VIRIBUS AUDAX; KPS op een hellend vlak
- President bemoedigt Boy Scouts tijdens Opo Yari activiteit
- VHP wil komende verkiezing minstens 26 zetels
- Overwegend bewolkt met wat opklaringen
- India: Klaar voor Maha Kumbh Mela
- Frank Essed en Ala Kondre door een dekolonisatie bril
- Eskak: Officiële launch verkiezingsperiode dinsdagavond
Sunday 12 January
- Column: Borrelpraat no. 854
- Strengere sancties VS om Russische olielevering aan China en India te beperken
- Drie Dollar
- Laffer: Positieve incentives inzetten ontwikkeling economie
- Baarmoederhalskanker kan worden voorkomen
- Suriname sterk door liefde voor land en generaties die volgen