starnieuws

Ergste droogte ooit gemeten verlaagt waterpeil Amazonerivieren

18 Sep, 15:50

Een Hopper-boot is gestrand op een zandbank bij de Solimoes-rivier, een van de grootste zijrivieren van de Amazone, tijdens een Greenpeace-vliegtocht om te inspecteren wat het National Center for Monitoring and Early Warning of Natural Disasters de meest intense en wijdverbreide droogte noemt die Brazilië heeft meegemaakt sinds de registratie in 1950 begon, nabij Tefe, staat Amazonas, Brazilië. (Foto: Reuters)
De ergste droogte ooit gemeten heeft het waterpeil van de rivieren in het Amazonegebied tot historische dieptepunten verlaagd, waarbij in sommige gevallen rivierbeddingen zijn opgedroogd die voorheen bevaarbare waterwegen waren.

De Solimoes, een van de belangrijkste zijrivieren van de machtige Amazonerivier waarvan het water ontspringt in de Peruaanse Andes, is gedaald tot het laagste niveau ooit gemeten in Tabatinga, de Braziliaanse stad op de grens met Colombia.

Benedenstrooms in Tefé is een zijtak van de Solimoes volledig opgedroogd, zoals te zien was door Reuters-verslaggevers die dinsdag over de rivier vlogen.

Het nabijgelegen Tefé-meer, waar vorig jaar meer dan 200 zoetwaterdolfijnen stierven tijdens de droogte, is ook opgedroogd, waardoor de bedreigde roze zoogdieren hun favoriete habitat kwijt zijn.

"We maken een kritiek jaar door," zei Greenpeace-woordvoerder Romulo Batista, wijzend naar de plek waar de rivierbedding van de tak van de Solimoes was veranderd in zandheuvels. "Dit jaar hebben meerdere maanden de records van vorig jaar gebroken."

Het tweede opeenvolgende jaar van kritieke droogte heeft een groot deel van de Braziliaanse vegetatie uitgedroogd en bosbranden veroorzaakt in Zuid-Amerikaanse landen en heeft steden in rookwolken hullend.

"Klimaatverandering is niet langer iets om je zorgen over te maken in de toekomst, over 10 of 20 jaar. Het is er en het is er met veel meer kracht dan we hadden verwacht," voegde Batista toe.
De Solimoes in Tabatinga werd gemeten op 4,25 meter onder het gemiddelde voor de eerste helft van september.

Bij Tefé was de rivier 2,92 meter onder het gemiddelde niveau voor dezelfde twee weken vorig jaar en zal naar verwachting verder dalen tot het laagste niveau ooit.

In Manaus, de grootste stad van de Amazone, waar de Solimoes samenvloeit met de Rio Negro om de Amazone te vormen, nadert het niveau van de Rio Negro het recordlaagtepunt dat in oktober vorig jaar werd bereikt.

"Vorig jaar zaten we in deze situatie in oktober," zei inheemse leider Kambeba. "Dit jaar is de droogte erger geworden."

Advertentie