starnieuws

Cuba rantsoeneert verder in dagelijkse broodvoorziening

17 Sep, 06:53

Een werknemer zit naast brood dat op planken is opgeslagen in een bakkerij in Havana, Cuba. Stijgende internationale voedselprijzen en lage binnenlandse productie zetten het vermogen van import-afhankelijk Cuba om zijn bevolking te voeden verder onder druk. (Foto: Reuters)
De regering van Cuba heeft maandag het gewicht van haar gesubsidieerde rantsoen dagelijks brood met een kwart teruggebracht, het laatste tekort om een ​​tientallen jaren oud subsidieprogramma van wijlen Fidel Castro onder druk te zetten. Het brood, een van de weinige nog gesubsidieerde basisvoedselproducten in Cuba, wordt teruggebracht van 80 gram naar 60 gram, of ongeveer het gewicht van een gemiddeld koekje of een klein stuk zeep. Ook de prijs werd licht verlaagd, tot net geen 1 peso, of 1/3 cent.

Toch kunnen veel Cubanen, die ongeveer 4.648 pesos per maand verdienen, of ongeveer $ 15, het zich nauwelijks veroorloven om duurder brood op de particuliere markt te kopen, waardoor ze weinig alternatieven hebben.

"We moeten het accepteren, wat kunnen we anders doen?" vertelde de in Havana wonende Dolores Fernandez aan Reuters terwijl ze maandag voor een bakkerij stond. "Er is geen keus."

Cuba zei vorige week dat het een tekort had aan tarwemeel om brood te produceren, een probleem dat de regering wijt aan het Amerikaanse handelsembargo, een complex web van beperkingen dat Cuba's wereldwijde financiële transacties compliceert.

Het Caribische eiland lijdt aan extreme tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen, tekorten die hebben geleid tot een recordbrekende exodus van haar burgers naar de nabijgelegen Verenigde Staten.

Het Cubaanse rantsoenboekje, of "libreta", zoals het bekend staat onder eilandbewoners, werd ooit beschouwd als een kenmerk van Fidel Castro's revolutie van 1959, en bood een reeks sterk afgeprijsde producten aan alle Cubanen, waaronder brood, vis, vlees, melk en schoonmaak- en toiletartikelen.

Tegenwoordig biedt de door de crisis geteisterde regering slechts een fractie van die producten aan, en vaak komen ze te laat, van slechte kwaliteit of helemaal niet aan.

Bernardo Matos uit Havana zei dat hij maandag geen verandering in de broodgrootte had opgemerkt, maar dat hij ontevreden was met de kwaliteit. "De kwaliteit is verschrikkelijk", zei hij kort nadat hij zijn rantsoen had gekocht. "Het meel smaakt naar zuur."

De Cubaanse regering heeft gezegd dat ze van plan is om de inspecties bij staatsbakkerijen te verscherpen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit niet achteruitgaat.

Cuba heeft eerder dit jaar hulp gezocht bij het Wereldvoedselprogramma om de levering van gesubsidieerde melkpoeder voor kinderen te garanderen, een ander belangrijk onderdeel van het Cubaanse rantsoenboek dat de laatste tijd schaars is geworden.

Buiten de weinige resterende centraal geplande economieën zoals die van Cuba en Noord-Korea, wordt rantsoenering doorgaans alleen gebruikt in oorlogstijd, bij natuurrampen of specifieke onvoorziene omstandigheden.

Advertentie

Thursday 19 September
Wednesday 18 September
Tuesday 17 September
Monday 16 September