starnieuws

Suriname overleeft ook zevende IMF evaluatie

18 Sep, 13:53
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de zevende evaluatie van het economische herstelprogramma van Suriname ondersteund door de Extended Fund Facility, goedgekeurd. Suriname kan hierdoor ongeveer US$ 62,5 miljoen trekken van het fonds.

President Chan Santokhi zegt aan journalisten dat dit de zwaarste evaluatie was, omdat er een financiële gap was, waardoor de autoriteiten geen geld konden uitgeven.

De staf van het IMF en de Surinaamse autoriteiten hadden eind augustus al een akkoord op stafniveau bereikt over de zevende evaluatie. Nu heeft de Raad van Bestuur van het IMF dus ook groen licht gegeven.

Voor Suriname rest er nog een evaluatie dit jaar binnen dit programma met het IMF over het economische herstelprogramma. Het programma met het fonds loopt in december af, maar er is een verlenging die loopt tot maart 2025. Volgend jaar is er nog een evaluatie.

Het staatshoofd is er zeer over te spreken dat Suriname ook deze horde heeft overwonnen.

De evaluatie wees uit dat de programmaprestaties over het algemeen bevredigend zijn. De inspanningen van de autoriteiten om de economie te stabiliseren, leveren positieve resultaten op: de economie groeit, de inflatie vertoont een gestage neerwaartse trend, internationale obligatiespreads zijn op recorddieptepunten en het vertrouwen van investeerders keert terug.

De belangrijkste beleidsprioriteit van de autoriteiten op korte termijn is het handhaven van de begrotingsdiscipline, met name in de aanloop naar de verkiezingen, terwijl de armen en kwetsbaren worden beschermd. Het is ook van cruciaal belang om structurele hervormingen door te voeren om instellingen te versterken en het bestuur te verbeteren.

Advertentie

Thursday 19 September
Wednesday 18 September
Tuesday 17 September