starnieuws

Midden-Europa: Overstromingen nemen toe, dodental stijgt

16 Sep, 16:56

Een beschadigd huis, na overstromingen na hevige regenval, in Jesenik, Tsjechië. (Foto: Reuters)
Maandag, vandaag, traden meer rivieren in Midden-Europa buiten hun oevers en nam het aantal doden toe na de ergste overstromingen in ten minste twee decennia, waarbij sommige autoriteiten de kosten begonnen te tellen en anderen zich voorbereidden op verder stijgende waterstanden.

Grensgebieden tussen Tsjechië en Polen werden afgelopen weekend hard getroffen toen zware regenval sinds vorige week en stijgende waterstanden enkele bruggen deden instorten, evacuaties dwongen en een spoor van verwoesting achterlieten.

Minstens 15 mensen zijn omgekomen bij overstromingen van Oostenrijk tot Roemenië.
De Poolse regering zou maandag bijeenkomen om de noodtoestand uit te roepen.
Michal Piszko, burgemeester van de Poolse stad Klodzko langs de Tsjechische grens, zei dat het water daar was gezakt, maar dat er hulp nodig was.

"We hebben flessenwater en droge proviand nodig, want we hebben ook een punt opgezet voor slachtoffers van overstromingen die zijn geëvacueerd uit overstroomde gebieden," vertelde hij aan de particuliere omroep RMF FM.

"Kinderen gaan pas eind deze week naar school. Op dit moment heeft de helft van de stad geen elektriciteit."

De Poolse minister van Onderwijs, Barbara Nowacka, zei dat ongeveer 420 scholen in vier provincies gesloten waren. In de stad Nysa werd een ziekenhuis geëvacueerd.

In de Tsjechische stad Jesenik, aan de andere kant van de Poolse grens waar overstromingen zondag door de stad raasden, zijn de autoriteiten begonnen met opruimen nadat het water was gezakt en beschadigde auto's en puin op straat zichtbaar waren.

In Oost-Roemenië, waar dorpen en steden afgelopen weekend onder water stonden, vertelde Emil Dragomir, burgemeester van Slobozia Conachi, aan televisiestation Digi24 dat de overstromingen een verwoestende impact hadden.

"Als je hier was, zou je meteen huilen, want mensen zijn wanhopig, hun hele levenswerk is weg, er waren mensen die alleen nog de kleren hadden die ze aanhadden," zei hij.

Voorbereiding

Terwijl de rivieren in het Tsjechisch-Poolse grensgebied maandag begonnen terug te trekken, werd de overstroming groter en stonden grotere steden op scherp.

Jacek Sutryk, burgemeester van het Poolse Wroclaw, zei dat de stad met zo'n 600.000 inwoners zich voorbereidde op een piek in de waterstand op woensdag. "Deze hoge golf zal Wroclaw meerdere dagen passeren," zei hij.

In Tsjechië zorgde een stijgende rivier de Morava ervoor dat Litovel, een stad op 230 km  ten oosten van de hoofdstad Praag met een bevolking van bijna 10.000, 's nachts er voor dat ongeveer 70% onder water kwam te staan ​​en scholen en gezondheidsfaciliteiten werden gesloten, aldus de burgemeester in een video op Facebook.

Overstroomde delen van de noordoostelijke Tsjechische regionale hoofdstad Ostrava dwongen tot sluiting van een elektriciteitscentrale die energie en warm water aan de stad leverde, evenals twee chemische fabrieken.

Meer dan 12.000 mensen zijn geëvacueerd in Tsjechië. Een kwart miljoen Tsjechische huishoudens zaten afgelopen weekend zonder stroom, hoewel dat aantal maandag was gedaald tot 118.000, meldde persbureau CTK.

In Roemenië kwamen afgelopen weekend zes mensen om het leven door de overstromingen. Een Oostenrijkse brandweerman overleed zondag. In Neder-Oostenrijk werden twee mannen van 70 en 80 jaar oud verdronken aangetroffen in hun huizen, aldus een politiewoordvoerder op maandag.

Staatsnieuwsagentschap PAP meldde vijf doden in Polen en in Tsjechië één dode, aldus een politiefunctionaris.

Donau stijgt ook

De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter zei dat de regering in Boedapest volledig voorbereid was om in actie te komen en dat de inspanningen zich voorlopig richten op het binnen de oevers houden van de Donau en haar zijrivieren.

Pinter zei dat er tot 12.000 soldaten paraat stonden om te helpen als dat nodig was.

De Slowaakse hoofdstad Bratislava en de Hongaarse hoofdstad Boedapest bereidden zich beide voor terwijl de rivier de Donau steeg.

In Oostenrijk daalden de waterstanden in rivieren en reservoirs 's nachts doordat de regen afnam. Toch zeiden autoriteiten dat ze zich schrap zetten voor een tweede golf, omdat er in de komende uren zwaardere regenval wordt verwacht.

Advertentie

Wednesday 18 September
Tuesday 17 September
Monday 16 September