starnieuws

Masterclass zonne-energie voor bedrijfsleven

14 Sep, 14:38

Deelnemers aan de masterclass over zonne-energie hebben hun certificaat ontvangen vrijdag. Zij zijn afkomstig uit verschillende bedrijven. (Foto's: SEC)
51 personen van gerenommeerde bedrijven en installateurs hebben deelgenomen aan de masterclass in Solar Energy. Deze training is georganiseerd door de Suriname energy Training samen met de organisatie PUM uit Nederland bestaande uit gepensioneerde experts, de Energie Autoriteit Suriname en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De EBS heeft ook ondersteuning gegeven. Vrijdag is met de certificaatuitreiking de training afgesloten op het universiteitscomplex.

Het doel van deze training was om de capaciteit van bedrijven te verhogen en is onderdeel van een programma vanuit de Suriname Energy Chamber (SEC) om de energiesector te versterken. In het vervolgtraject zal vanuit een gap analyse en een Training needs Analyse bedrijven op maat geholpen worden om hun concurrentiepositie in de regio en ook lokaal verder te versterken.  

Alle grote projecten van de afgelopen 12 jaren zijn door buitenlandse bedrijven uitgevoerd. Met dit programma ligt het in de bedoeling dat samen de overheid hierin een verandering komt en dat Surinaamse bedrijven ook in aanmerking komen om hoofdaannemers te worden bij aanbestedingen van grote zonne-energie projecten, zegt Orlando Olmberg, voorzitter van de SEC.


De Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher sprak zijn waardering uit over op dit soort initiatieven.  Vanaf de bouw van de Afobaka Hydro dam tot op dit moment speelt de VS een actieve rol om hernieuwbare energie te stimuleren in Suriname.  Volgens de ambassadeur is waakzaamheid geboden op de gevolgen van klimaatsverandering. 



Advertentie