starnieuws

Trump: Deportatie Haïtianen in Ohio City als hij wordt gekozen

14 Sep, 06:46

De Republikeinse presidentskandidaat en voormalig Amerikaans president Donald Trump woont een persconferentie bij in de Trump National Golf Club in Rancho Palos Verdes, VS. (Foto: Reuters)
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump beloofde vrijdag massale deportaties uit te voeren van Haïtiaanse immigranten uit de stad Springfield in Ohio, ook al is de meerderheid van hen legaal in de Verenigde Staten. De stad bevindt zich al dagenlang in het middelpunt van een sociale media-maalstroom nadat rechtse agitatoren zich vastklampten aan valse beweringen dat Haïtiaanse nieuwkomers huisdieren aten.

"We zullen grote deportaties uitvoeren in Springfield, Ohio," zei Trump op een persconferentie in zijn golfresort nabij Los Angeles.

De meerderheid van de 15.000 Haïtianen in Springfield is daar legaal. Trumps langdurige belofte om massale deportaties uit te voeren, verwijst meestal naar degenen die illegaal in het land verblijven. Trump herhaalde niet de bewering die hij dinsdag deed tijdens het presidentiële debat met Democraat Kamala Harris dat immigranten honden en katten aten, opmerkingen die breed zijn bespot.

Twee basisscholen werden geëvacueerd en een middelbare school in Springfield werd vrijdag gesloten nadat er voor de tweede dag op rij anonieme bommeldingen tegen de gemeenschap waren gedaan, aldus ABC News.

In het Witte Huis drong president Joe Biden erop aan dat de aanvallen op de Haïtiaanse gemeenschap zouden stoppen. "Het is gewoon fout. Er is geen plaats in Amerika. Dit moet stoppen - wat hij doet. Het moet stoppen," zei Biden.

De regering-Biden breidde in juni de Temporary Protected Status uit naar honderdduizenden Haïtianen in de Verenigde Staten, een tientallen jaren oud programma dat legale immigranten beschermt tegen deportatie en hen werkvergunningen geeft.

Bendeoorlogen in Haïti hebben meer dan een half miljoen mensen ontheemd en bijna vijf miljoen mensen worden geconfronteerd met ernstige voedselonzekerheid.

Trump heeft de spanningen in Springfield aangehaald als een ander voorbeeld van de noodzaak van hard immigratiebeleid. De toestroom van Haïtianen heeft de economie een impuls gegeven, maar heeft ook de sociale voorzieningen onder druk gezet.

Haïtiaanse gemeenschapsleiders in de Verenigde Staten zeiden dat de opmerkingen van de Republikeinse kandidaat levens in gevaar kunnen brengen en de spanningen in Springfield verder kunnen aanwakkeren.

"We hebben hulp nodig, geen haat," vertelde burgemeester Rob Rue van Springfield aan ABC News.

Stadsfunctionarissen zeggen dat ze geen geloofwaardige meldingen hebben ontvangen van iemand die huisdieren heeft gegeten. Karen Graves, een woordvoerder van de stad, zei dat ze niet op de hoogte was van recente haatmisdrijven gericht op Haïtiaanse inwoners, maar dat sommigen het slachtoffer waren geworden van "misdaden uit gelegenheid", zoals diefstal van eigendommen.

Advertentie