starnieuws

Brazilië ontvangt heilige inheemse mantel uit Denemarken

13 Sep, 08:46

Inheemse mensen staan ​​naast de Tupinamba-mantel, een gevederde ceremoniële cape die wordt gebruikt bij religieuze rituelen, in het Braziliaanse Nationaal Museum in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)
Brazilië heeft donderdag formeel een inheemse mantel gemaakt met 4.000 rode veren van de scharlaken ibisvogel ontvangen uit Denemarken. Het gaat om een heilige mantel die Europeanen hadden meegenomen tijdens het koloniale tijdperk van de 17e eeuw.

President Luiz Inacio Lula da Silva woonde de ceremonie bij buiten het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro, wat het belang benadrukt dat Brazilië hecht aan de repatriëring van het item.

De mantel, een gevederde ceremoniële cape die werd gebruikt bij religieuze rituelen van het Tupinamba-volk van Bahia in het noordoosten van Brazilië, werd meegenomen tijdens de Nederlandse bezetting van het gebied.

De eerste vermelding ervan komt voor in een Deense inventaris in 1689, hoewel wordt gedacht dat het ongeveer 50 jaar eerder uit Brazilië is meegenomen.

In de 21e eeuw werd het bewaard in de etnografische collectie van het Nationaal Museum van Denemarken, het Nationalmuseet. In 2000 leende het museum de mantel uit voor een tentoonstelling in Sao Paulo.

Een Tupinamba-leider zag het daar en eiste dat het werd teruggegeven. Vorig jaar kondigde het Deense museum na langdurige diplomatieke onderhandelingen aan dat het de mantel zou doneren aan het Braziliaanse Nationaal Museum, en in juli werd deze gerepatrieerd.

Ongeveer 170 Tupinamba reisden van het zuiden van Bahia naar Rio om de terugkeer te vieren.

"Het is cruciaal dat ze teruggeven wat niet van hen is en rechtmatig van ons is. Ons erfgoed versterkt onze identiteit," zei cacique (opperhoofd) Jamopoty Tupinamba woensdag tegen Agencia Brasil.

Vanaf de eerste Portugese reizen naar Brazilië in het begin van de 16e eeuw werden inheemse culturele voorwerpen meegenomen naar Europa als bewijs van de "ontdekking" van nieuwe gebieden en vervolgens opgenomen in musea of ​​privécollecties.

Een fresco uit 1674 op het plafond van de Apollo Salon in het Paleis van Versailles, de troonzaal van de koning, toont het pas ontdekte Amerika als een vrouw die een Tupinamba-mantel draagt ​​alsof het een hoofddeksel is.

Volgens cultureel erfgoedactiviste Gliceria Tupinamba zijn er nog 10 van dergelijke mantels in Europa, die worden bewaard in musea en bibliotheken in Italië, Frankrijk, België, Zwitserland en Denemarken, waar het Nationaal Museum er nog steeds één grote en drie gedeeltelijke heeft.

"Het duurde meer dan 20 jaar om de mantel terug te krijgen. De terugkeer ervan is een symbool van de bescherming van onze culturele en landrechten die vandaag de dag in Brazilië worden bedreigd," zei ze.

Advertentie