starnieuws

Projekta lanceert project ‘Jij en Onze Democratie’

13 Sep, 20:48
(Aangeboden)

Op 15 september is door de VN uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Democratie. Op deze wordt er extra aandacht gevraagd voor het beschermen en versterken van democratie. Dat betekent o.a. dat we stilstaan bij het belang van de vrijheid van meningsuiting, het garanderen van burgerrechtelijke vrijheden en beschermen van de rechtsstaat; maar ook bij de noodzaak van het afleggen van verantwoording door instituten (accountability) en; en het beschermen en bevorderen van mensenrechten.

De Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, geeft in zijn verklaring ter gelegenheid van de Dag van de Democratie aan dat deze fundamentele rechten en vrijheden over de hele wereld onder druk staan. Vrijheden worden uitgehold, polarisatie neemt toe en wantrouwen groeit. Dit is vooral zorgelijk in een jaar waarin meer dan 50 landen – die de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen – verkiezingen houden. Volgend jaar volgen de ‘Big 4’ van de CARICOM: Guyana, Trinidad & Tobago, Jamaica, en natuurlijk Suriname.

Ook in Suriname kampen we met een groeiend verlies van vertrouwen in democratie. Er is ook hier een groeiend verlies van geloof in het nut van democratie in het algemeen, en van verkiezingen in het bijzonder. Steeds vaker zijn geluiden te horen dat stemmen zinloos is. Die geluiden zijn een gevaar voor onze democratie: het stemrecht moet gekoesterd worden, en, op de juiste manier, gebruikt.

Sommige kiezers, met name jongeren die voor het eerst zullen stemmen, zullen campagnetactieken zoals persoonlijke aanvallen, misinformatie en onrealistische beloftes nog niet kunnen herkennen. Om de kennis over en het vertrouwen in de rol van verkiezingen binnen te democratie te vergroten, voert Projekta het project ‘Jij en Onze Democratie’ uit, dat tot en met februari 2025 zal lopen.

Dit project start met de lancering van een ontwerpwedstrijd voor online content, zoals grafische afbeeldingen, spoken word, korte films, of muziek. Tijdens Projekta’ Democratie- en Mensenrechtenmaand (25 november – 15 december) worden er (virtuele en live) trainingen gehouden voor kiezers om campagneboodschappen te kunnen beoordelen. Verder zal er digitaal lesmateriaal worden gemaakt voor maatschappelijke organisaties over thema’s van democratie, burgerschap en verkiezingen. 

In januari 2025 worden er in 2 districten ‘open dagen’ gehouden, met bewustwordingsactiviteiten over verschillende
aspecten van democratie, bestuur, en verkiezingen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan het nieuw kiesstelsel
Dit project wordt uitgevoerd met ondersteuning van de Canada Fund for Local Initiatives.


Advertentie