starnieuws

VS legt sancties op aan bondgenoten Maduro

12 Sep, 20:43

Aanhangers van de Venezolaanse oppositie protesteren tegen de verkiezingsresultaten in Maracaibo, een stad in het noordwesten van Venezuela. (Foto: Reuters
De Verenigde Staten (VS) heeft nieuwe sancties opgelegd aan Venezolaanse rechterlijke en verkiezingsfunctionarissen die zij ervan beschuldigen president Nicolas Maduro te helpen bij het certificeren van zijn controversiële verkiezingsoverwinning eerder dit jaar.

De straffen van donderdag waren gericht op de leiders van de Nationale Kiesraad (CNE) en het Hooggerechtshof (TSJ), evenals andere bondgenoten van Maduro die zijn claim op overwinning bij de verkiezingen van 28 juli steunden.

De VS en verschillende landen in het Westen en Latijns-Amerika hebben de resultaten verworpen, met als reden een gebrek aan transparantie en beschuldigingen van kiezersfraude. In plaats daarvan zei de VS dat er "overweldigend bewijs" was dat oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez de presidentsverkiezingen had gewonnen.

De sancties van donderdag noemen functionarissen in het leger, de inlichtingendienst en de regering van Venezuela die naar verluidt "verantwoordelijk waren voor het intensiveren van de repressie door intimidatie, willekeurige detenties en censuur" na de stemming.

Hoewel het Amerikaanse ministerie van Financiën de maatregelen omschreef als "beslissend", stonden veel van de Venezolaanse functionarissen die donderdag werden gesanctioneerd al onder Amerikaanse sancties.

De sancties, afgedwongen door het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het ministerie van Financiën, bevriezen de tegoeden van de individuen in de VS en verbieden Amerikanen om financiële transacties met hen aan te gaan.

Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris, die anoniem met verslaggevers sprak, zei dat de sancties ambtenaren die met Maduro verbonden zijn ertoe moeten aanzetten om "diepere reflectie" na te streven.

"Ik zou alleen willen zeggen dat voor iemand die een functionaris in Venezuela is die heeft deelgenomen aan de vervalsing van verkiezingsresultaten of aan het toezicht houden op of het plegen van repressieve handelingen in Venezuela, vandaag geen goede dag is als ze hun naam als individu op de sanctielijst van OFAC zien staan," zei de functionaris.

Maar de Venezolaanse regering en grote sectoren van de economie van het land staan ​​al jaren onder zware Amerikaanse sancties, als gevolg van zorgen over mensenrechten en vermeende democratische achteruitgang. De aanpak van Washington is er tot nu toe niet in geslaagd Maduro ten val te brengen.

In 2020 kondigde de VS een beloning van $ 15 miljoen aan voor informatie die zou leiden tot de arrestatie van de Venezolaanse president, nadat ze hem hadden aangeklaagd wegens "narcoterrorisme".

De stemming in juli bood de Venezolaanse oppositie een kans om Maduro's machtsgreep te testen. Vroege peilingen lieten zien dat Gonzalez, de oppositiekandidaat, met een ruime marge leidde.

De Nationale Kiesraad, die volgens critici nauw verbonden is met Maduro, riep de zittende president echter kort na de verkiezingen uit tot winnaar.

Ze beweerden dat Maduro 51 procent van de stemmen had gekregen, maar ze gaven geen overzicht van de resultaten, zoals ze in het verleden wel hadden gedaan.

De oppositie ontkende de resultaten snel en riep op tot het vrijgeven van stemgegevens in het hele land. Later zeiden ze dat Gonzalez de verkiezingen met gemak had gewonnen op basis van stemgegevens die ze hadden verkregen.

De VS en verschillende Latijns-Amerikaanse landen, waaronder landen met linkse leiders, hebben Maduro's overwinning aangevochten en hem opgeroepen om bewijs te leveren van zijn overwinning. Washington verklaarde dat Gonzalez had gewonnen, maar het ging niet zover om hem te bestempelen als de verkozen president.

Na de stemming braken er demonstraties uit tegen Maduro, maar oppositieactivisten konden geen grote protestbeweging in stand houden te midden van een veiligheidsactie. De mensenrechtengroep Foro Penal meldde dat er tot 9 september naar schatting 1.658 mensen zijn gearresteerd na de verkiezingen.

Een andere groep, Monitor de Victimas, heeft 23 doden gedocumenteerd die verband houden met de onrust.

Gonzalez, die te maken had met een arrestatiebevel, vluchtte zondag naar Spanje, waar hij asiel kreeg. Donderdag ontmoette hij de premier van het land, Pedro Sanchez, die de Venezolaanse regering heeft opgeroepen om een ​​volledig verslag van de kiezersaantallen vrij te geven.

Maduro, een voormalig buschauffeur, kwam aan de macht na de dood van zijn linkse mentor Hugo Chavez in 2013. Zijn ambtstermijn werd getekend door economische en politieke crises, evenals beschuldigingen van autoritarisme.

In 2019 erkenden de VS en verschillende bondgenoten op het westelijk halfrond oppositieleider Juan Guaido als de legitieme president van Venezuela.

Datzelfde jaar breidde Washington de verregaande sancties tegen Caracas uit, waardoor de economische problemen van Venezuela nog groter werden en bijna acht miljoen mensen het land verlieten.

Op donderdag legde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nieuwe visumbeperkingen op aan 16 bondgenoten van Maduro.

"In plaats van de wil van het Venezolaanse volk te respecteren zoals die tot uiting kwam in de stembus, hebben Maduro en zijn vertegenwoordigers ten onrechte de overwinning opgeëist terwijl ze de democratische oppositie onderdrukten en intimideerden in een onrechtmatige poging om met geweld aan de macht te blijven", aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring.

Eerder in september nam de Amerikaanse regering Maduro's persoonlijke vliegtuig in beslag in de Dominicaanse Republiek — een zet die Caracas afdeed als "piraterij".

Advertentie