starnieuws

Haïti: Explosie tankwagen doodt 15 mensen

14 Sep, 18:34

Een brandweerman staat naast de resten van een vrachtwagen die benzine vervoerde en omsloeg in Cap-Hatien, Haïti, dinsdag 14 december 2021. (Foto: Reuters)
Meer dan 15 mensen in het westen van Haïti zijn omgekomen nadat een tankwagen die benzine vervoerde op zaterdag kantelde en ontplofte, zei de premier van Haïti, Garry Conille, in een bericht op sociale media. Nog eens 40 mensen liepen ernstige brandwonden op door het incident bij Miragoane in het departement Nippes, zei hij.

Hij merkte op dat het nog om voorlopige cijfers gaat. Hij zei dat de regering evacuaties per helikopter plantte. "De regering is solidair met alle slachtoffers en hun families", zei Conille.

De ziekenhuizen in Haïti zijn slecht uitgerust om slachtoffers van ernstige brandwonden te behandelen. Het land met 12 miljoen inwoners kampt ook met brandstoftekorten, omdat gevechten tussen bendes het moeilijker maken om goederen naar het land te importeren.

De explosie van zaterdag vond plaats in Miragoane, een stad met 60.000 inwoners die drie jaar geleden werd getroffen door een zware aardbeving.

Autoriteiten in Nippes zeiden dat 16 lichamen volledig verkoold en onherkenbaar waren.

Een getuige van het incident zei dat de benzinetank van de vrachtwagen door een ander voertuig was doorboord en dat mensen naar de locatie snelden om brandstof op te halen.

In 2021 kwamen 75 mensen om het leven in de op één na grootste stad van Haïti, Cap Haitien, toen een andere tankwagen kantelde en een vuurbal losliet die door verschillende huizen en bedrijven raasde die dicht bij elkaar waren gebouwd. Sommige van de doden waren omstanders die naar de wagen waren gerend om te proberen brandstof op te scheppen.

De afgelopen maanden hebben gewelddadige bendes een groot deel van de hoofdstad overgenomen. Ze hebben zich uitgebreid naar nabijgelegen regio's, wat een humanitaire crisis met massale ontheemding, seksueel geweld, rekrutering van kinderen en wijdverspreide honger heeft aangewakkerd.

Haïti breidde eerder deze maand de noodtoestand uit naar het volledige grondgebied van het land.

Advertentie