starnieuws

Bisschop Choennie geeft uitleg over slopen Poortgebouw

13 Sep, 00:00

Het Poortgebouw van het rooms-katholieke bisdom staat op instorten. Er is geen toestemming gegeven voor het slopen van het gebouw, maar er wordt ook geen hulp geboden voor restauratie.
Bisschop Karel Choennie heeft minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een indringende brief geschreven over het Poortgebouw van RK Bisdom aan de Mgr. Wulfinghstraat. Het bisdom wilde het gebouw om dringende redenen slopen de afgelopen week. Dit is aangehouden na een beroep dat hiertoe werd gedaan door de bewindsman. Het bisdom is al 14 jaar in onderhandeling met het ministerie en de Commissie Monumentenzorg. Het enige wat de Commissie in deze periode heeft gedaan, is verboden opleggen, zegt de bisschop tegen Starnieuws.

Bij beschikking van de toenmalige minister Karan Ramsundersingh is nummer 18 op de hoek van de toenmalige Gravenstraat hoek Mgr. Wulfinghstraat als monument aangemerkt. "In de wet staat dat de Staat uit eigen middelen kan bijdragen. Nooit is er enige tegemoetkoming aangeboden en tot op heden is dit gedeelte van de wet niet operationeel gemaakt. We hebben in de afgelopen 15 jaren US$ 3.3 miljoen aan de gebouwen uitgegeven die wel een monument zijn namelijk 10,12 14,16, 18, 21 grote pastorie en kathedraal, 70 vroegere klooster. De Staat verdient door toerisme aan deze gebouwen en we bepalen het stadsbeeld. Toch komt de Staat niet over de brug met een cent subsidie. Onlangs hebben we ruim US$ 50.000 aan de Staat betaald aan btw voor nr 70. Zelfs dat wordt niet kwijtgescholden", zegt het hoofd van bisdom Paramaribo.


De Commissie Monumentenzorg is volgens de geestelijke helemaal niet gevoelig voor het argument dat er ernstige, zelfs dodelijke ongelukken kunnen gebeuren door de zeer slechte staat waarin het gebouw verkeert. Niet zo lang geleden moest een brandweerman op het dak om een loshangende zinkplaat te verwijderen met gevaar voor zijn eigen leven. In 2016 is er brand geweest in nr 18. De brandweer kon vanwege het poortgebouw niet van achteren met de wagens naar binnen en moest het blussen van de straat gebeuren. Het gevaar blijft dat als er brand is in monumentale panden 10, 12, 14, 18 Elisabeth 1 en 2 de brandweer niet op het erf kan met de brandweerwagens. Er komt een rapport van de brandweer in de loop van de volgende week hierover, zegt de bisschop.


Als het gebouw gerenoveerd wordt zal het US$ 600.000 kosten zonder inrichting. De huur die het moet opbrengen is US$ 10.000 per maand om het rendabel te maken. "Wie gaat zo een pand huren zonder parkeerplaatsen, een gebouw dat ook nog brandgevaarlijk is? Dus juist om de overige historische panden te beschermen die wel op de Werelderfgoedlijst staan en op de lijst van de SGES moet het poortgebouw weg. Bovendien wordt het zicht op de momenten 14.16.18 en de kathedraal beter als het poortgebouw weg is.  Er is geen beroepsinstantie wat de commissie beslist geldt als een wet van Meden en Perzen". 

De wet houdt de ontwikkeling van de stad tegen, meent de bisschop. Er zijn diverse voorbeelden, waaronder bij de Centrale Bank van Suriname en onlangs bij het parlementsgebouw waar ondanks de moeite die architecten zich getroosten om een in dezelfde stijl verder te bouwen de commissie fanatiek en dogmatisch de wet toepast, stelt het hoofd van het rooms-katholieke bisdom. "In 2012 wilde Mgr. De Bekker een stuk van het poortgebouw inkorten aan de kant van nr 18 om overslaande brand te minimaliseren.  De commissie weigerde botweg", illustreert het hoofd van het bisdom de situatie.

U kunt de brief aan de minister hier downloaden.
pdf-icon.gif Brief_aan_Minister_Ori_over_poortgebouw.pdf     pdf-icon.gif Overzicht_uitgaven_renovatie_monumentale_panden.pdf    

Advertentie