starnieuws

13 tractoren overgedragen aan coöperaties in Nickerie

31 Aug, 16:40

President Chan Santokhi start een tractor op in het district Nickerie. De tractoren moeten helpen om de grondbewerking goedkoper te maken. (Foto's: LVV)
"Deze tractoren luiden een nieuw tijdperk in de agrarische sector van Nickerie in", zei president Chan Santokhi vandaag in Nickerie. Hij draaide een contactsleutel van een van de tractoren om en de machine startte op. Zeven agro-coöperaties in het district Nickerie hebben de sleutels ontvangen voor 13 tractoren die voornamelijk zullen worden ingezet voor de grondbewerking van rijstarealen. De president die voor diverse activiteiten in Nickerie is, deed de eerste overdracht in bijzijn van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Deze landbouwmachines zijn voor 25% gefinancierd door de overheid en de overige 75% zal door de coöperaties zelf worden betaald.

De coöperaties hebben via het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) elk bijkans SRD 4 miljoen.  geleend, die zij met een grace periode van 10 maanden en een  rente van 5.5 % over 8 seizoenen bij de bank moeten aflossen. Deze tractoren zijn onderdeel van een groter project waarbij ook graafmachines en combines (oogstmachines) volgens dezelfde voorwaarden beschikbaar zullen worden gesteld aan de agro-coöperaties in het district Nickerie.

"We hebben alle ingrediënten om voedsel voor de wereld te produceren. Goede weersomstandigheden, goede bodemsoorten, kennis en capabele agrariërs. De wereld vraagt naar voedselzekerheid en voedselveiligheid. We zijn carbon negatief op de wereld, wij kunnen de wereld voorzien van veilig voedsel. Door ook moderne technologie,  wetenschappelijk onderzoek en samenwerken kunnen we onze economie  omhoog krikken", sprak de president.


Santokhi merkte op dat er veel mogelijkheden zijn in de agrarische sector. "Ook straks in de oil & gas sector, maar we moeten in onze capaciteit investeren, mijne mensen. Climate Change drijft ons tot innovativiteit. Ik doe een beroep op mijn ministers van Onderwijs en LVV, maken jullie het agrarische onderwijs aantrekkelijk, zodat onze jongeren meer kansen krijgen door zelfondernemend te zijn. Wij als regering willen samenwerken met u, om grotere successen te bereiken".

Met dit project wil de regering het tekort aan machinecapaciteit binnen de rijstsector verminderen, meldt LVV. Deze machines die door de coöperaties voor hun leden tegen betaling zullen worden ingezet moeten ook ertoe bijdragen dat de prijzen voor grondbewerking in de rijstsector omlaag gaan. Dit zal tot gevolg hebben dat de kostprijs omlaag gaat en de boer dus meer geld voor zichzelf kan overhouden na de verkoop van zijn padie.


Sewdien merkte op dat de overdracht vandaag van landbouwmachines aan coöperaties, het resultaat van continu overleg en samenwerking is. "Twee jaren terug was er geen structuur en nu hebben we grotere successen door te bundelen, structuur in te brengen, samen te werken in coöperatie verband. De sleutel tot succes is samenwerken. Vorig seizoen hebben wij 30.000 hectare padie ingezaaid. Dit seizoen zal de inzaai 35.000 hectare zijn, met cijfers uit ieder gebied beschikbaar voor u, ook hier op de prikbord terug te zien. Voert u als coöperaties ook een transparant beleid," was de oproep van de bewindsman.

Usia Emanuelson sprak namens de coöperaties haar dank uit aan de regering en deelde het verhaal vanaf het begin tot heden mee."Een structurele organisatie binnen de productiesector zorgt voor duurzame ontwikkeling," liet ze optekenen. Clarence Tokromo,bestuurslid van NOFA merkte op dat werken in coöperatie verband haar vruchten begint af te werpen. Ook deed hij een beroep op de regering voor optopping van het fonds om meer boeren te kunnen helpen.

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September