starnieuws

Gran Mati legt vraag naar tandheelkundige zorg bloot

31 Aug, 02:55

Burgers melden zich aan bij de civiel-militaire operatie Gran Mati van het Nationaal Leger
Bij de vierde editie van Operatie Gran Mati te La Vigilantia, Powakka en de Stichting Jeugdtandverzorging op het terrein van het Militair Hospitaal zijn 1.868 personen behandeld. Gran Mati is een civiel-militaire operatie van het Nationaal Leger (NL). Tijdens de operatie, die van 19 tot en met 26 augustus werd gehouden, werd het opnieuw duidelijk dat er een grote vraag is naar tandheelkundige zorg.

695 personen hadden een tandheelkundige behandeling nodig. Hoewel het hier voornamelijk ging om het uittrekken van kiezen, hebben personen ook gebruikgemaakt van de mogelijkheid voor een normale gebitscontrole. Bij de oogheelkundige zorg zijn 224 personen geholpen door de specialisten van Optiek Lorgnet NV.

Bij de basisgezondheidszorg zijn 950 personen voor verschillende aandoeningen behandeld, waaronder maagzuur, lichaamspijnen, hoge bloeddruk en diabetes. Naast specialisten van het Nationaal Leger en de Medische Zending, hebben dit jaar 32 medische zorgverleners, tandartsen, medici en gedragsspecialisten van de South Dakota National Guard en de South Dakota Air National Guard een bijdrage geleverd.

Op de laatste dag van de operatie hebben minister Krishna Mathoera van Defensie en VS-ambassadeur Robert Faucher zich persoonlijk georiënteerd op de Heilig Hartschool te La Vigilantia en de Sint Wilhelmusschool te Powakka.

Mathoera gaf aan dat zij heel blij is dat de bewoners in de voornoemde gebieden gebruik kunnen maken van de aangeboden medische diensten. “Een van de missies is dat we beschermen, maar we ondersteunen ook daar waar het kan. Dit is een project dat we ondersteunen, omdat we weten dat mensen in moeilijke tijden niet altijd toegang hebben tot gezondheidszorg.” Zij gaf aan te hopen dat er meerdere edities van het project volgen, meldt de voorlichting van Defensie.


Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September