starnieuws

Landen nog ver uit elkaar over COP29-financieringsdoel

30 Aug, 20:56

Klimaatministers komen bijeen in Marienlyst Strandhotel, voorafgaand aan de klimaattop COP29 van dit jaar in Azerbeidzjan, in Helsingor, Denemarken, 21 maart 2024. (Foto: Reuters)
Met minder dan drie maanden tot de klimaatonderhandelingen van de VN van dit jaar, zijn landen nog ver verwijderd van overeenstemming over de grootste taak van de top: het overeenkomen van een nieuw financieringsdoel om ontwikkelingslanden te helpen omgaan met klimaatverandering.

Een onderhandelingsdocument dat donderdag door het klimaatorgaan van de VN is gepubliceerd, schetst de verdeeldheid tussen landen, voorafgaand aan een bijeenkomst in Bakoe volgende maand, waar onderhandelaars zullen proberen enkele van de lastigste kwesties vooruit te helpen.

Het document stelt zeven opties voor, die de concurrerende posities van landen weerspiegelen, voor een mogelijke COP29-deal. De nieuwe doelstelling vervangt de huidige toezegging van rijke landen om jaarlijks $ 100 miljard aan klimaatfinanciering te verstrekken aan ontwikkelingslanden.

Kwetsbare en ontwikkelingslanden willen een veel groter financieringsdoel. Donorlanden zoals Canada en de 27 lidstaten tellende Europese Unie zeggen dat krappe nationale budgetten betekenen dat een enorme sprong in publieke financiering onrealistisch is.

"We hebben een lange weg afgelegd, maar er zijn duidelijk nog steeds verschillende posities die we moeten overbruggen", zei de aankomende COP29-topvoorzitter Mukhtar Babayev.

Babayev, de minister van Ecologie en Natuurlijke hulpbronnen van Azerbeidzjan, zei dat het COP29-voorzitterschap intensieve onderhandelingen zou organiseren over het financieringsdoel voorafgaand aan de COP29-top in Bakoe in november.

Eén optie in het document stelt een doel voor ontwikkelde landen om elk jaar $ 441 miljard aan subsidies te verstrekken, gecombineerd met een doel om jaarlijks van 2025 tot 2029 in totaal $ 1,1 biljoen aan financiering te mobiliseren uit alle bronnen, inclusief particuliere financiering.

Die optie weerspiegelt de positie van Arabische landen.

Een andere optie, die de onderhandelingspositie van de EU weerspiegelt, stelt een wereldwijd klimaatfinancieringsdoel van meer dan $ 1 biljoen per jaar - inclusief binnenlandse investeringen van landen en particuliere financiering - waarbinnen een kleiner bedrag zou worden verstrekt door landen "met hoge broeikasgasemissies en economische mogelijkheden".

De EU heeft geëist dat China - 's werelds grootste vervuiler en op één na grootste economie - bijdraagt ​​aan het nieuwe klimaatfinancieringsdoel.

China wordt door de VN geclassificeerd als een ontwikkelingsland volgens een systeem dat in de jaren negentig is ontwikkeld en dat nog steeds wordt gebruikt. Beijing verwerpt het idee dat het verantwoordelijk zou moeten zijn voor klimaatfinanciering, het geld dat voornamelijk door rijke landen aan arme landen wordt betaald. Onderhandelaars verwachten dat de kwestie wie moet betalen een van de grootste obstakels zal zijn om een ​​financiële deal te sluiten op COP29.

Een andere optie in het document, die de positie van Canada weerspiegelt, suggereert dat bijdragers aan de doelstelling bepaald moeten worden op basis van emissies en inkomen per hoofd van de bevolking - een maatregel die ook de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en anderen zou kunnen toevoegen.

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September