starnieuws

Bestuur VVS: Achtergebleven zorgverleners liggen aan infuus

30 Aug, 18:41

Ileen Davids, de nieuwe voorzitter van de VVS.
De Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS), onder leiding van de nieuw gekozen president Ileen Davids, luidt de noodklok over de verslechterende situatie in de gezondheidszorg. Door de massale uittocht van meer dan 150 verpleegkundigen uit zowel overheids- als particuliere instellingen, onder wie leidinggevenden en specialistische zorgverleners, verkeert de zorgsector nationaal in een ernstige crisis. 

Deze professionals verlaten het land in een poging om betere levensomstandigheden te vinden, aangespoord door de lage waardering en de aanhoudende sociaal-economische problemen. De situatie wordt verergerd door wervingsbedrijven die actief zorgpersoneel ronselen voor de buitenlandse markt, wat de druk op de toch al kwetsbare gezondheidszorg verder opvoert en de kwaliteit van zorg ernstig bedreigt.

"De toekomst van de gezondheidszorg in Suriname ligt samen met haar zorgverleners aan het infuus. Als we niet per direct de noodzakelijke medicatie toedienen, zullen we de zorg die we onze bevolking verschuldigd zijn niet langer kunnen garanderen. Het is van cruciaal belang dat de positie van de overgebleven zorgverleners structureel wordt verbeterd en dat we samen werken aan een stabiele en toekomstbestendige zorgsector", waarschuwt Davids.

Het nieuwe bestuur van de VVS doet een dringende oproep aan de overheid en andere betrokken instanties om onmiddellijk actie te ondernemen en nationaal de situatie aan te pakken. Investeringen in de waardering en het behoud van zorgverleners in de totale  gezondheidszorg zijn essentieel om verdere schade aan de gezondheidszorg te voorkomen en om de sector te herstellen en te versterken.

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September