starnieuws

Venezuela ervaart stroomstoring, regering zegt 'sabotage'

30 Aug, 12:40

Mensen wachten 's ochtends vroeg op transport tijdens een stroomstoring die Caracas en andere regio's van het land treft, in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)
De hoofdstad van Venezuela, Caracas, en een groot deel van de rest van het land, zaten vrijdagochtend vroeg zonder stroom, aldus de regering. Ze gaf de schuld van de stroomstoring aan sabotage door de oppositie, zonder enig bewijs te leveren.

President Nicolas Maduro, die verwikkeld is in een dispuut met de oppositie over de uitslag van de presidentsverkiezingen op 28 juli, geeft zijn politieke rivalen vaak de schuld van "aanvallen" op het elektriciteitsnet, beschuldigingen die de oppositie altijd heeft ontkend.

Alle 24 staten van het land meldden een volledig of gedeeltelijk verlies van de elektriciteitsvoorziening, zei minister van Communicatie en Informatie Freddy Nanez op de staatstelevisie. "We zijn opnieuw het slachtoffer geworden van elektrische sabotage", zei hij. Hij gaf geen bewijs van een opzettelijke aanval.

Nanez gaf ook de schuld van een reeks kleinere stroomuitval die dinsdag in sommige staten plaatsvond aan sabotage.

In Caracas verzamelden werknemers zich buiten kantoorgebouwen op het centrale Plaza Venezuela. "We weten niet hoe lang dit zal duren", zei kantoor schoonmaker Bartolo Polanco, die met de bus arriveerde vanuit zijn huis in de satellietstad Guarenas en buiten stond te wachten met collega's. "We wachten op de opdracht van onze baas om naar huis te gaan als we niet kunnen werken," zei hij.

Bakkerijmedewerker Alejandro Rondon (25) zei dat de kaartbetaalmachine nog werkte en dat hij verkocht wat hij kon. "We kunnen vandaag niets maken omdat de ovens het niet doen. Ik vrees voor de gist, die koud moet zijn," zei hij.

De metro van de stad werd stilgelegd en vervangen door meer dan 250 bussen, zei minister van Transport Ramon Velasquez.

Verkiezingsgeschil
De regering en de oppositie van Venezuela zeggen allebei dat hun kandidaat de verkiezingen van vorige maand heeft gewonnen, waarbij de kiesautoriteit en het Hooggerechtshof Maduro steunden. De autoriteiten hebben geen volledige stemcijfers vrijgegeven, ondanks internationale oproepen om dat wel te doen.

De arrestaties van oppositieleden zijn de afgelopen week sterk toegenomen.
Voormalig oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez en oppositieleider Maria Corina Machado worden onderzocht op aanzetten tot en andere misdrijven door procureur-generaal Tarek Saab. Gonzalez heeft twee dagvaardingen genegeerd om te getuigen over een website waar de oppositie meer dan 80% van de stembusstemmen heeft gepost, wat een klinkende overwinning voor hem laat zien.

Een derde dagvaarding voor Gonzalez werd vrijdag uitgegeven, maar het was onduidelijk of deze geldig bleef te midden van de stroomuitval.

Venezuela had in 2019 tot drie keer toe te maken met nationale stroomuitval, waarvan sommige wel drie dagen duurden. Autoriteiten schreven die stroomuitval ook toe aan aanvallen op het netwerk - zoals schade aan elektriciteitsleidingen - door saboteurs en tegenstanders van Maduro's regering.

Maduro heeft sinds zijn aantreden in 2013 een scherpe economische verslechtering voorgezeten.

De stroomuitval trof een aantal activiteiten van staatsoliebedrijf PDVSA, waaronder de kleinste raffinaderij El Palito die 146.000-vaten-per-dag verwerkt en het hoofdkantoor van het bedrijf in Caracas, aldus bronnen dicht bij de activiteiten. Het grootste raffinaderijcomplex van PDVSA, Paraguana, bleef onaangetast.

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September