starnieuws

President wil in 1 week problemen vakbonden oplossen

30 Aug, 00:53

President Chan Santokhi staat journalisten te woord. Naast minister Kenneth Amoksi was ook de korpsleiding aanwezig bij het gesprek met de vakbonden. (Foto's: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft na de bespreking met de veiligheidsbonden iets na middernacht aan journalisten meegedeeld dat een strak schema van een week zal worden afgewerkt om de problemen op te lossen. Vandaag nog zal een team aan de slag gaan om alle zaken in de administratieve sfeer aan te pakken. Ook een vertegenwoordiging van de bonden bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, St. Vincentius Ziekenhuis en de Regionale Gezondheidsdienst waren bij het gesprek aanwezig. Daar is afgesproken dat vanmiddag een clusterteam van ministers en het Onderhandelingsorgaan (OO) zaken zullen uitwerken.

Poetini Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, zei dat tijdens dit gesprek een heel andere president te zien was. Dat ligt niet aan zijn nieuw kapsel. Hij heeft een president gezien die daadkracht toonde. Ze hadden te maken met een president die in de afgelopen vier jaar en drie maanden deze houding niet heeft tentoongesteld. Er zal verslag gedaan worden in de ochtend aan de leden van de Politiebond, de Brandweer, de Penitentiaire Ambtenaren en de Beveiliging- en Bijstandsdienst. Hetgeen besproken is met de president zal voorgelegd en bediscussieerd worden met de leden.

De vakbondsleiders na afloop van het onderhoud. Aan het woord is Poetini Atompai, voorzitter van 
de Surinaamse Politiebond. Rechts Lloyd Pool, voorzitter van de bond bij AZP.

De president voerde aan dat het gesprek met de bonden in vriendelijke en constructieve sfeer is verlopen. Zij hebben hoge verwachtingen. Er worden met drie groepen onderhandeld maar uiteindelijk zal het resultaat hetzelfde moeten zijn, want het gaat om ambtenaren en met hen gelijkgestelden. Over de koopkrachtversterking wordt later op de dag verder  gesproken met een cluster van ministers en het OO.

Wat de achterstallige bevorderingen betreft, merkte de president op dat die niet zoveel zijn. In elk geval moeten ze boven water komen als ze ergens in een lade zijn of bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Alles moet worden aangepakt. Ook de brandstofbeperking wordt aangepakt. De tijdlijn van een week moet strak worden gehanteerd, waarna de volgende week zaterdag weer een overleg is met de president en alle betrokkenen. "Er moet binnen een week resultaat zijn".

Lloyd Pool, voorzitter van de bond bij AZP, is opgelucht dat eindelijk gehoor is gegeven aan hun roep. De president heeft gelijk maatregelen getroffen en vanmiddag reeds worden zaken verder besproken met een cluster van ministers. De bond praat niet meer met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid alleen. Hij heeft de problemen niet kunnen oplossen daarom is interventie van de president gevraagd. Pool verwacht dat zaken nu concreet zullen worden aangepakt.

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September