starnieuws

Krachtige tyfoon Shanshan landt in het zuiden van Japan

30 Aug, 07:04

Een object dat door de sterke winden van tyfoon Shanshan is weggeblazen, is gestrand op een elektriciteitsleiding in Miyazaki, in het zuidwesten van Japan. (Foto: Reuters)
In Japan werden donderdag tientallen gewonden gemeld nadat een krachtige tyfoon aan land kwam, met sterke wind en het risico op overstromingen en aardverschuivingen. Het Japanse Meteorologische Agentschap (JMA) gaf zijn zeldzame "speciale waarschuwing" uit voor de meest heftige stormen.

Huilende winden van tyfoon Shanshan vernielden ramen en bliezen dakpannen van huizen, terwijl stortregens overstromingen en waarschuwingen voor aardverschuivingen veroorzaakten.

De krachtigste tyfoon van Japan dit jaar, met windstoten tot 252 kilometer per uur, kwam aan land op het zuidelijke hoofdeiland Kyushu, waar 12,5 miljoen mensen wonen.

Voorafgaand aan de aankomst gaven de autoriteiten hun hoogste waarschuwingsniveau af, waarbij honderdduizenden mensen werd geadviseerd te evacueren en werden gewaarschuwd voor "levensbedreigende" overstromingen, aardverschuivingen en stormvloeden.

De kuststad Miyazaki heeft tot nu toe 26 gewonden geregistreerd, waaronder enkele door een tornado, met 124 incidenten van schade aan gebouwen, vertelde een rampenfunctionaris aan AFP.

De meeste gewonden werden veroorzaakt door harde wind die ramen kapot sloeg, zonder dat er sprake was van levensbedreigende situaties. Omroep NHK meldde dat negen mensen gewond raakten in het nabijgelegen Kagoshima.

Ongeverifieerde beelden op sociale media toonden een kleine rivier in de stad Beppu die veranderde in een woeste stroom van donker water en een omgevallen boom die steil boven een door regen geteisterde weg bij Oita hing.

Student Aoi Nishimoto (18) zei dat hij zijn familie in Miyazaki had gebeld. "Ons huis is prima, maar er was een tornado in Miyazaki en op sommige plekken viel de stroom uit. Het is zorgelijk," vertelde hij aan AFP in Fukuoka, de hoofdstad van Kyushu.

"Dit jaar ben ik voor het eerst weg van mijn ouders. Het is dus een beetje eng om helemaal alleen te zijn," vertelde student Rio Ohtsuru (19) aan AFP. "Misschien ga ik op zoek naar een zaklamp voor het geval de stroom uitvalt," zei ze.

De nutsvoorzieningsbeheerder van Kyushu zei dat 254.610 huizen elders op het eiland al zonder stroom zaten.

Het systeem bewoog langzaam, wat vaak meer regen betekent, en het weerbureau voorspelde dat het geleidelijk richting het Japanse hoofdeiland Honshu en de steden Osaka en Nagoya zou rommelen, hoewel dit zou kunnen veranderen.

Het Japanse Meteorologisch Bureau waarschuwde dat "het risico op een ramp door hevige regenval snel kan toenemen in West-Japan naarmate vrijdag nadert."

'Speciale waarschuwingen'
Voor Kagoshima heeft de JMA "speciale waarschuwingen afgegeven voor hevige stormen, hoge golven en hoogtij".

"Wees alstublieft extra waakzaam tegen hevige stormen, hoge golven en hoogtij in Kagoshima, evenals aardverschuivingen, overstromingen in laaggelegen gebieden en overstromende rivieren in het zuiden van Kyushu", aldus het bericht.

Voor het zuiden van Kyushu voorspelde de JMA een enorme neerslag van 1.100 millimeter in de 48 uur tot vrijdagochtend.

Zware regenval door Shanshan teistert grote delen van Japan sinds dinsdag.

Drie leden van een familie kwamen om nadat een aardverschuiving een huis bedolf ​​in Gamagori, een stad in de centrale prefectuur Aichi, dinsdagavond, zo meldden lokale media.

Onder de overledenen bevonden zich een echtpaar van in de 70 en een zoon van in de 30, terwijl twee volwassen dochters van in de 40 overleefden met verwondingen, meldde Kyodo News.

Toyota stopt

Autogigant Toyota heeft de productie in alle 14 fabrieken in Japan stilgelegd. Nissan en Honda besloten ook om de activiteiten in hun Kyushu-fabrieken stil te leggen, aldus berichten.

Japan Airlines heeft 275 binnenlandse vluchten voor donderdag geannuleerd, wat gevolgen heeft voor 14.893 passagiers, en nog eens 13 voor vrijdag, wat 1.307 passagiers zou hebben vervoerd.

ANA schrapte 212 binnenlandse vluchten die gepland stonden voor donderdag, wat gevolgen heeft voor 18.700 passagiers, en 42 vluchten voor vrijdag, wat gevolgen heeft voor nog eens 4.200.

Shanshan volgt op tyfoon Ampil, die deze maand honderden vluchten en treinen verstoorde.

Ondanks de zware regenval veroorzaakte het slechts lichte verwondingen en schade.

Ampil kwam dagen nadat tropische storm Maria recordregens naar noordelijke gebieden bracht.

Tyfonen in de regio vormen zich dichter bij de kustlijn, worden sneller intenser en houden langer aan boven land vanwege klimaatverandering, volgens een vorige maand gepubliceerde studie.

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September