starnieuws

Vakbondsleider AZP: Regering met moderne slavernij bezig

30 Aug, 00:01

Lloyd Pool, voorzitter van de bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Deze bond is reeds twee dagen in vergadering. (Beeld: René Gompers)
Lloyd Pool, voorzitter van de bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), vindt dat de regering met moderne slavernij bezig is. De leden van de bond zijn er niet over te spreken dat de regering besloten heeft de tarieven van bevoegdheidsverklaringen, registraties/het waarmerken van diploma's voor buitenlandse doeleinden uit de zorgsector, drastisch te verhogen: van SRD 250 naar US$ 1.000 per verklaring. Dit besluit is genomen om de trek van personeel uit de zorgsector naar het buitenland in te dammen.

De bond is twee dagen in vergadering om kracht bij zijn eisen te zetten. In een petitie aan president Chan Santokhi heeft de bond aangeven waarom hij niet met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid om de tafel wil zitten. Aan de president is gevraagd om te interveniëren. "Wij hebben niks vernomen van de president", zegt Pool desgevraagd aan Starnieuws. Vandaag zal de bond opnieuw in vergadering bijeen zijn.

In de petitie zijn de redenen opgesomd waarom de bond besloten heeft in vergadering te gaan:
- de betaling van de overbruggingstoelage en behandeltoelage van juli 2024
- een maand achterstallige overbrugging/werving en behoudtoelage van het jaar 2023
- uitbetaling van zogenoemde CLO tegoeden aan het personeel van AZP
- een netto uitkering voor alle medewerkers binnen de zorg
- het verhogen van de tarieven voor diensten die door de zorginstellingen wordt geboden
- betrokkenheid van de vakbeweging bij het nemen van besluiten rakende de zorgsector.

Pool zegt het te betreuren dat patiënten last ondervinden van de vergaderingen die gehouden worden. Zodra personeelsleden de werkvloer verlaten, zullen mensen altijd de dupe worden, maar de bond zegt geen andere keus te hebben dan op te komen voor zijn rechten.

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September