starnieuws

LVV mag rijstverwerkingsbedrijf en markoesahal opzetten

30 Aug, 08:58

De regering in vergadering bijeen. (Foto: CDS)
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft goedkeuring gekregen voor het opzetten van een rijstverwerkingsfaciliteit en het inrichten van een markoesa fruit-, opslag- en verwerkingshal. Dit is besloten bij de woensdag gehouden regeringsraadsvergadering.

President Chan Santokhi benadrukte dat de regering door middel van het opzetten van een rijstverwerkingsfaciliteit de problemen van de kleine boeren binnen de sector op een duurzame wijze wil oplossen. Hij gaf aan dat een fruitverwerkingsfaciliteit in Nickerie zal zorgen voor werkgelegenheid, en het stimuleren van de productiesector voor export en lokaal gebruik.

De regering heeft zich op deze bijeenkomst gebogen over diverse vraagstukken, zoals het uitbreiden van het Landelijke Woningbouwprogramma (LWBP). De minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai, heeft medegedeeld dat wegwerpplastic voor 1 april 2025 wordt uitgefaseerd. De braindrain-situatie is technisch uitgelegd door de minister van Volksgezondheid. Ten slotte is er goedkeuring verleend aan grondconversie voor 212 belanghebbenden.

Suriname produceert jaarlijks 20 miljoen kg aan SUP (Single Use Plastic of wegwerpplastiek) dat moeilijk te recyclen is. Samen met het ministerie van EZ wordt er overleg gepleegd met de diverse stakeholders, zodat de producenten op de hoogte zijn van de uitfasering en er randvoorwaarden worden gecreëerd om de import en export te verbieden.

De minister van Openbare Werken, Riad Nurmohammed, heeft goedkeuring gekregen van de regering om vier woningbouwprojecten, die samen 1800 bouwrijpe kavels omvatten, aan te bieden via een publiek-private samenwerking (PPP). Deze kavels worden aangeboden tegen een betaalbaar tarief, te beginnen bij 3000 USD. Daarnaast is er goedkeuring verleend voor de conversie van grond voor 212 belanghebbenden, schrijft de Communicatiedienst Suriname (CDS).

Advertentie

Saturday 14 September
Friday 13 September
Thursday 12 September