starnieuws

Frankrijk: Macron roept op tot vervroegde verkiezingen

10 Jun, 02:54

De Franse president Emmanuel Macron kondigde de ontbinding van het Franse parlement aan nadat de stembussen waren gesloten tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. (Foto: Reuters)
De Franse president Emmanuel Macron heeft verrassend aangekondigd dat hij het parlement zal ontbinden en nieuwe parlementsverkiezingen zal uitschrijven nadat uit exitpolls bleek dat zijn alliantie een zware nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen voor de extreemrechtse National Rally (RN)-partij van Marine Le Pen.

Macron zei dat de EU-resultaten van zondag somber waren voor zijn regering, en dat hij niet kon doen alsof hij deze negeerde. In een toespraak tot de natie zei hij dat er op 30 juni verkiezingen voor het Lagerhuis zouden plaatsvinden, met een tweede stemronde op 7 juli.

"Dit is een essentieel moment voor opheldering", zei Macron. "Ik heb uw boodschap gehoord, uw zorgen en ik zal ze niet onbeantwoord laten… Frankrijk heeft een duidelijke meerderheid nodig om in sereniteit en harmonie te handelen."

"Extreemrechtse partijen… maken overal op het continent vooruitgang. Het is een situatie waarin ik mij niet kan neerleggen", zei hij.

De National Rally (RN)-partij van Le Pen, geleid door de 28-jarige Jordan Bardella, won ongeveer 32 procent van de EU-stemmen, meer dan het dubbele van de 15 procent van het Macron-ticket, volgens de eerste exitpolls. De socialisten kwamen met 14 procent binnen een straal van Macron.

Het sterke optreden van Le Pen, met een stijging van 10 punten ten opzichte van de laatste EU-verkiezingen in 2019, zal de greep van Macron op de macht drie jaar voor het einde van zijn laatste ambtstermijn verzwakken. Het zou ook kunnen leiden tot afvalligheid op hoog niveau uit zijn centristische kamp naarmate de opvolgingsstrijd om hem te vervangen heviger wordt.

"We zijn klaar om de macht over te nemen als de Fransen ons hun vertrouwen schenken bij de komende nationale verkiezingen", zei Le Pen tijdens een bijeenkomst kort na de schokkende aankondiging van Macron.

Le Pen en Bardella probeerden de EU-verkiezingen te beschouwen als een tussentijds referendum over het mandaat van Macron, waarbij ze inspeelden op de ontevredenheid over immigratie, misdaad en een twee jaar durende inflatiecrisis.

De verkiezingsuitslag markeert een cruciaal moment omdat Macron niet opnieuw president kan worden en RN-boegbeeld Le Pen denkt dat ze haar grootste kans ooit heeft om het Elyseepaleis te winnen.

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June