starnieuws

Smart Solution Squad winnaar Hackomation 2024

25 Jul, 15:40

Smart Solution Squad, een groep studenten van de Polytechnic College Suriname, is winnaar geworden van Hackomation 2024. (Foto's: René Gompers)

Byte Belles heeft een 'slimme poort' bedacht die kentekennummers en gezichten valideert voordat ze toegang verschaft.

Nummer 3, de Machine Minds Alliance, een verkeerslichtensysteem die 'live' zelf uitrekent hoe het verkeer efficiënter te laten stromen.

De organisatie en de jury van Hackomation 2024. Er wordt tevreden teruggekeken op het resultaat.
De Hackomation 2024 -waarbij artificial intelligence centraal stond- is gewonnen door de Smart Solution Squad, een groep studenten van de Polytechnic College Suriname. De studenten hebben een systeem opgezet waarbij een vliegende drone bij een aanplant 'fyo fyo' en ratten kan herkennen, detecteren, ze in kaart brengt en aangeeft waar en wanneer er gespoten moet worden, in dit geval met neem- of knoflookwater. Winnaar nummer 2, Byte Belles, heeft een 'slimme poort' bedacht die kentekennummers en gezichten valideert voordat ze toegang verschaft. Nummer 3, de Machine Minds Alliance, een verkeerslichtensysteem die 'live' zelf uitrekent hoe het verkeer efficiënter te laten stromen.

De finale van de Hackomation met als thema Internet of Things and Artificial Intelligence (IoT & A.I.) is gehouden in het PTC gebouw. Om de finale te bereiken moesten de deelnemers werkende concepten van praktische systemen hebben gebouwd die via internet te monitoren en te commanderen zijn (IoT). Het systeem moet zodanig getraind zijn om zonder tussenkomst van mensen, succesvol te functioneren (Artificial Intelligence). De wedstrijd heeft 4 maanden geduurd. Aan het begin waren er 60 deelnemers, verdeeld over 11 teams, bestaande uit studenten van PTC, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Natin en Unasat. Uiteindelijk hebben 7 teams de zeer uitdagende competitie afgerond.

"Ons systeem helpt met bestrijding," licht Gabriella Dinwa van de Smart Solution Squad toe tegenover Starnieuws. De groep heeft rijstvelden in Nickerie bestudeerd en is op zoek gegaan naar goedkopere manieren om de plagen tegen te gaan.  "Eigenlijk jagen we de fyo fyo en ratten weg omdat we eco friendly middelen gebruiken zoals neem en knoflookwater," geeft Dinwa aan. "De boer wordt via een app op de hoogte gehouden door het systeem en kan ook alles live volgen vanuit elke locatie. De drone brengt de ongewenste gasten in beeld, legt de locaties vast en de rest van het systeem geeft aan wanneer er gespoten moet worden. De boer bepaalt de sterkte van de eco friendly bestrijdingsmiddelen maar kan ook andere inzetten. We zijn in staat het systeem aan te passen naar de wensen van de gebruiker. Bijvoorbeeld om slangen tegen te gaan. Het hoeft ook niet per se met een vliegende drone. "

Jenielva Shepperd en Devika Mahabier van Byte Belles -een studentenmix van PTC, AdeKUS en Unasat- leggen uit over de IntelliGate, een poortensysteem dat in eerste instantie bedoeld is voor woonprojecten. Het systeem gaat de menselijke veiligheidsman bij de ingang steunen of vervangen. De poort gaat alleen de mensen en auto's die in het systeem voorkomen doorlaten. De IntelliGate is getraind om relaties te leggen tussen nummerplaten en gezichten. Ze herkent daarnaast ook het automodel waar het kenteken aan toe moet behoren. De bewoners hebben toegang tot het systeem via een app op hun mobiel of computer waarmee ze de poort kunnen melden wie nog meer welkom is in hun woonbuurt door de kentekennummers en gezichten van de bezoekers te registreren.

De Machine Minds Alliance die uit universiteitsstudenten bestaat, heeft een Smart Flow Traffic Lights systeem neergezet. "Het komt erop neer dat we verkeerslichten hebben geautomatiseerd met A.I.," geeft Prewish Kalloe aan. "Het legt de verkeersdrukte en het aantal auto's in de straten die hij bedient vast. Aan de hand van die informatie gaat hij bepalen wie voorrang krijgt. Bijvoorbeeld een straat met minder auto's gaat niet zo gauw groen licht krijgen. Ook speelt het systeem in op verkeer dat voorrang moet krijgen zoals de brandweer en ambulance."

Hackomation 2024 is gehouden door IoTLab Suriname vanuit een samenwerking tussen ITCore, PTC, Codettes en AdeKUS en dit jaar gesponsord door Gissat, Finabank en BlueDots. Theo Boomsma van ITCore is onder de indruk van wat is neergezet. Hij benadrukt dat hoewel sommige concepten niet nieuw zijn, met de activiteit is aangetoond dat Surinamers -de jongste deelnemer was 10 jaar- ook beschikken over de kennis en kunde waar hele industrieën in delen van de wereld op zijn gebaseerd.

De wedstrijd heeft de kans geboden om die vaardigheden te manifesteren. Boomsma geeft aan dat de organisatie een nieuwe weg is ingeslagen en dat er voortaan gewerkt zal worden om bepaalde concepten uit te bouwen tot verkoopbare producten. De deelnemers hebben naast het aanscherpen van de technologische vaardigheden immers ook geleerd hoe hun producten aan de man te brengen.

Advertentie