starnieuws

Slechte inborst, slechte keuzes, slechte output

06 Sep, 22:48
Reeds enkele decennia gaat ons volk gebukt onder de grillen van incompetente politici, aangaande het tot ontwikkeling brengen van ons land. Ondanks enkelen beschikken over een of meerdere academische titels, blijken politici niet de kunde te bezitten om de benodigde positieve ontwikkelingen te bewerkstelligen. Recentere perioden geven aan dat zelfs voor ongeschoolden wordt gekozen, waarschijnlijk daar “is gebleken” dat academici niet voor welvaart zorg kunnen dragen. 

Het missen van competenties aangaande het analyseren, communiceren en managen blijken bij politici een standaard probleem te zijn. Maakt u zich echter geen illusies, de grootste “bottle neck” om ons land tot bloei te brengen is de slechte inborst van onze politici. Er blijkt zich een “corruptie en afgunst duivel” te ontpoppen in “de ziel” van de in het machtscentrum terechtgekomen politici. Zij zijn instaat “over lijken” te gaan om hun “corruptie en afgunst drang te botvieren”. Door hun slechte inborst maken zij slechte keuzes voor het volk met als gevolg een slechte output voor het land. De slechte keuzes omvatten het ondernemen van acties die financieel voordeel opleveren voor “friends and family” en desastreus voor overheidsorganen. Zij kunnen niet de benodigde “tering naar de nering zetten”, integendeel wordt gehandeld alsof zij in een ontwikkeld land leven i.p.v. een ontwikkelingsland. Wij hebben toch gehoord van de “Dutch Disease”? 

De huidige begerige houding van politici en het uiten van allerhande wenselijkheden in het kader van de “oil & gas” mogelijkheden, geven een naar gevoel. Wij hebben toch gehoord van “your natural resources will be a curse”? Voornamelijk daar de ogen van de wereld op ons gericht zijn, zijn de uitlatingen en handelingen van politici i.h.k.v. de ontwikkeling van onze natuurlijke hulpbronnen schofferend en denigrerend. Jammer van hun incompetentie, anders hadden zij hun energie kunnen besteden aan brainstormen over ons onderwijs, onze gezondheidszorg en het waarborgen van de veiligheid. Het lijkt wel alsof wij te maken hebben met een “kunu” in ons land. 

Het begon al bij de niet goed voorbereide en doorgedrukte onafhankelijkheid, waar voormannen van een etnische groep hun suprematie wilde tonen tegenover de andere. Daarna de coup van een groepje militairen, waarvan het grotere deel met een criminele inborst.  Vervolgens de “cocaine” oorlog. Natuurlijk ook het reeds decennia lang steeds in de maling nemen van het volk door hypocriete politici. De output is dat wij in een “failed state” situatie zijn terecht gekomen en het erop lijkt dat minimaal 85% van de bevolking niet voldoet aan de voorwaarden om als redelijk opgeleid, geestelijk evenwichtig en betrouwbaar te kunnen worden omschreven! 

P.s. Hoe zal men instituten kunnen versterken, dan wel het land tot ontwikkeling kunnen brengen als oprechte en competente landgenoten van het ene op het andere moment zonder enige reden, te horen krijgen dat er geen werk meer voor hen is? Is er sprake van het handelen van bewezen incompetente figuren, “hielenlikkers” en pathologische leugenaars? Zijn het feitelijk zielige figuren die worden gedreven door afgunst, voortvloeiend uit een minderwaardigheidscomplex? Voor zij die “karaktermoord” willen plegen zal karma plots haar intrede doen en dan geldt, “te dede gwa sabana, no bari tjepoti”! “Sranan mi lobi yu”, Suriname voorwaarts! 

Frits Lalay

Advertentie