starnieuws

A2D sfeervol verlopen; deelnemers tevreden

15 Sep, 02:53

De NDP heeft samen met Pertjajah Luhur de A2D gedomineerd. Paars had wel het overwicht. Deze twee partijen hebben met grote groepen deelgenomen aan het evenement. (Foto's: René Gompers)

Blijdschap bij diverse groepen bij het in ontvangst nemen van een trofee als afsluiting van de A2D.

De ambulance heeft zes keer moeten uitrijden. Dit voor gevallen die niet gelijk werden verwacht.

Bij Kasabaholo is op de eerste dag een straatgevecht tussen vrouwen uitgebroken.
De eerste editie van de Avond Tweedaagse (A2D) in Paramaribo is achter de rug. Deze 'wandelmars' was kort maar niet minder gezellig, ook al zijn de ambulances zes keren uitgerukt. Op dag 1 was er ook een straatgevecht uitgebroken. Pertjajah Luhur en de NDP hebben met hun deelnemersaantallen het evenement gedomineerd, de NDP had overwicht. Er zijn geen aparte prijzen bij de A2D maar voor elke individuele loper die alle twee dagen heeft deelgenomen was er een medaille en voor elke groep een kleine trofee. Sommige mensen nemen de prijs rustig in ontvangst, anderen gaan helemaal uit hun dak van blijdschap en dan is er nog meer feest op het BVSS terrein.

Aan de Henck Arronstraat heeft de NDP de show gestolen met een eigen hotspot. Nummers die Desi Bouterse en de NDP bezongen galmden door de straat. De propaganda werd heftiger toen 'groep nummer 15 NDP' kwam aangelopen. Een feestje is losgebarsten dat een tijdje heeft geduurd omdat de paarse A2D stroom van mensen niet kort was. De rood-witte PL, geleid door voorzitter Paul Somohardjo 'himself' was ook niet stil. Niet iedereen uit het publiek was blij met de aanwezigheid van de politieke partijen.



Op de eerste dag van de loop is er te Kasabaholo een gevecht uitgebroken terwijl de groep van SWM langsliep. Een paar mannen van de SWM hebben de vechtende vrouwen tot bedaren kunnen brengen. Vorig jaar was er tijdens de Avondvierdaagse ook een gevecht uitgebroken waarbij ook een aantal vrouwen betrokken was. Er was toen een schot gelost. Wat de aanleiding voor het gevecht te Kasabaholo was, is onbekend.

Terwijl de groepen terugkwamen naar het BVSS terrein klonk een paar keer ambulance sirenes. Roel Brug van Bridge Medical Services deelt aan Starnieuws mee dat het bedrijf voor beide dagen zes keren was uitgerukt. "We hadden ons voorbereid op de normale zaken zoals uitputting of zonnesteek," geeft hij aan. "We hadden andere gevallen zoals mensen met hartproblemen en een mevrouw die acht maanden zwanger is." De mensen werden naar de zorgbasis op het BVSS terrein gebracht om behandeld te worden. Ernstige gevallen gaan direct naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Purcy Olivieira, voorzitter van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), schat dat er meer dan 2.000 personen hebben gelopen. Hij is niet helemaal tevreden over het verloop. "Tevreden ben ik eigenlijk nooit," geeft hij aan. "Het is er en het kan beter. Sowieso kan het beter." Over het gevecht merkt hij op: "Dat ligt aan de opvoeding. Wij zorgen ervoor dat de lopers veilig zijn. Bij veel evenementen zijn er gevechten. Het is niet onze taak om mensen op te gaan voeden."

Olivieira benadrukt dat de A2D de traditionele Avond Vierdaagse niet vervangt. De A2D is een nieuw product dat goed is aangeslagen. De 60e editie van de AVD is in april 2025. De lopers zijn bij het in ontvangst nemen van hun medaille of trofee, persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen aan de AVD. Verwacht wordt dat - gelet op het verkiezingsjaar - er flink zal worden uitgepakt, vooral door de politieke partijen.

Advertentie

Wednesday 18 September
Tuesday 17 September
Monday 16 September