starnieuws

De macht van de liefde

15 Sep, 08:46
(Ingezonden)

Dit jaar is het thema van de VN Internationale dag van de Vrede, welke jaarlijks op 21 september wordt herdacht: ‘Het cultiveren van een cultuur van vrede’. Op deze dag worden we uitgenodigd om stil te staan bij het diepe en universele verlangen naar vrede. Vrede is een toestand van rust en harmonie waarin conflicten, geweld en oorlog afwezig zijn. Het verwijst niet alleen naar de afwezigheid van oorlog, maar ook naar een innerlijke toestand van kalmte en sereniteit. Vrede kan betrekking hebben op zowel individuen als gemeenschappen, naties of zelfs de wereld als geheel. Het omvat respect, begrip en samenwerking tussen mensen en groepen, en de aanwezigheid van rechtvaardigheid en gelijkheid. Vrede is een belangrijk ideaal in vele spirituele leringen en filosofieën en wordt vaak gezien als een essentiële voorwaarde voor het welzijn van de mensheid.

In een wereld die vaak verdeeld is door conflicten, ongelijkheid, en onrecht, is het cultiveren van vrede een actieve keuze. Het vraagt ons om bruggen te bouwen waar muren zijn, om te luisteren waar misverstanden zijn, en om liefde te tonen waar haat heerst. Kleine daden van vriendelijkheid, vergeving, en respect kunnen krachtige golven van verandering teweegbrengen. Wanneer we met een open hart naar anderen kijken, zien we dat hun verlangen naar geluk en vrede hetzelfde is als het onze. Wanneer miljoenen mensen over de hele wereld hun gedachten, gebeden en acties richten op vrede, ontstaat er een krachtig energetisch veld dat de potentie heeft om de wereld positief te beïnvloeden. 

Deze gezamenlijke inspanning laat zien dat, ondanks onze verschillen, we verenigd zijn in onze zoektocht naar een betere, vreedzamere wereld. Het herinnert ons eraan dat we, als één mensheid, een gedeelde verantwoordelijkheid hebben om vrede te bevorderen – niet alleen voor onszelf, maar ook voor toekomstige generaties. Wanneer we vrede kiezen in onze interacties, ongeacht de uitdagingen die we tegenkomen, zaaien we de zaden van harmonie en begrip die in de loop van de tijd zullen uitgroeien tot een bloeiende wereldwijde gemeenschap.

Laat we allemaal even stilstaan op deze dag en realiseren dat vrede niet slechts de afwezigheid van een oorlog is, maar ook een levende kracht die we in onszelf en in de wereld om ons heen kunnen cultiveren. Het is een oproep om verder te kijken dan grenzen, verschillen, en conflicten, en ons te richten op de innerlijke harmonie die de basis vormt voor een vreedzame samenleving. Vrede begint met u en mij. Het is een spirituele reis die vraagt om toewijding, liefde en de bereidheid om te groeien. Wanneer we vrede cultiveren in ons eigen hart, verspreiden we deze energie naar de mensen om ons heen en uiteindelijk naar de hele wereld. 

Op deze Internationale Dag van de Vrede worden we uitgenodigd om dieper na te denken over wat vrede werkelijk betekent, zowel voor onszelf als voor de wereld. Laten we de dag niet alleen vieren, maar ook als een moment van reflectie en hernieuwing zien. Door ons te verbinden met de bron van innerlijke vrede en deze naar buiten toe te stralen, kunnen we bijdragen aan een wereld waarin liefde, rechtvaardigheid en harmonie de boventoon voeren. Het gaat uiteindelijk om het ontwikkelen van zuivere liefde voor de Almachtige, onszelf en elkaar. Liefde verbindt, heelt en brengt mensen samen. Er is geen plaats voor haat, woede of wrok in de liefde. Liefde nodigt ons uit om de ander te zien in zijn of haar volledige menselijkheid, om de verschillen te overstijgen en de gedeelde menselijkheid te omarmen. Waar liefde aanwezig is, daar zal vrede groeien en waar vrede heerst daar zal liefde bloeien. Liefde is machtig en is uiteindelijk de drijvende kracht achter vrede en zonder deze liefde zal de wereld geen vrede kennen.

‘’Wanneer de macht van de liefde, de liefde voor de macht overwint zal de wereld vrede kennen.” 
 -Jimi Hendrix-        
                
Ik wens de gehele Surinaamse samenleving een gezegende en liefdevolle Internationale dag van de Vrede toe.

Reguillo Hira

Advertentie

Wednesday 18 September
Tuesday 17 September
Monday 16 September