starnieuws

Braindrain all over!

16 Sep, 02:55

Per 1 oktober wil het minOWC geen gepensioneerden meer inzetten.
 (Ingezonden)
                                                                         
AZP roept o.a. gepensioneerde verpleegkundigen op, om te helpen bij de handhaving van de zorgkwaliteit, maar MinOWC zet het verzorgen van parttime lessen door gepensioneerde stop.
Wat een contradictie! Terwijl het bekend is, dat zowel de gezondheidssector als het onderwijs te maken hebben met het fenomeen van braindrain en De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) tijdens het overleg met president Chan Santokhi haar bezorgdheid daarover heeft geuit, is het ook bekend dat leerkrachten werkzaam op elk niveau van de onderwijskolom wegtrekken naar het Caribisch gebied en Nederland. Of …wordt wat het laatste betreft, gedaan alsof het niet zo’n vaart loopt of wil men dat wat zich op dit moment manifesteert in het onderwijs liever niet onder ogen zien?

Gemotiveerd heeft de AZP-directeur aangegeven dat dit fenomeen zich reeds enkele jaren voordoet en blijft toenemen. Daarnaast heeft ze ook de consequenties voor de zorgkwaliteit voor de Surinaamse samenleving aangegeven. Het heeft zulke vormen aangenomen dat de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een dringende oproep doet op alle gepensioneerde verpleegkundigen, parttime verpleegkundigen, en overige zorgprofessionals om het ziekenhuis te ondersteunen in het handhaven van de zorgkwaliteit. Het kader trekt weg naar het Caribisch gebied en Nederland voor betere voorzieningen. De conclusie kan worden getrokken dat het “gat” binnen de zorgsector een “krater” aan het worden is.

Opvallend is dat bijna gelijktijdig met de launch van drie beleidsdocumenten op 5 september 2024  t.w.:.
- Het Nationaal Onderwijs Beleidsplan Suriname   (NOBS)2024-2013;
- Verslag van het Onderwijscongres ”Samen Onderwijs Toekomst Bouwen”
- Verslag over de onderwijsvernieuwing:” Van Silhourt naar Stralend Gelaat”
een brief is uitgegaan van de Onderdirecteur Algemeen Vormend Onderwijs gericht aan het:
-Bureau Basis Onderwijs (BBO);
-Bureau Voortgezet Onderwijs Junioren (BVOJ);
-Bureau Voortgezet Onderwijs Senioren (BVOS);

waarin opgenomen, dat per ingaande 1 oktober 2024 het niet meer is toegestaan om gepensioneerde leerkrachten in te zetten voor het verzorgen van lessen. Het komt over alsof gepensioneerde leerkrachten niet instaat zijn mee te gaan met de (onlangs) geprojecteerde vernieuwingen in de drie documenten. Hoewel er in het schrijven een passage is opgenomen “dat indien blijkt dat er een tekort is aan bevoegde leerkrachten/docenten, daarover in overleg kan worden getreden,’ blijft hier juist het gevaar van favoritisme aanwezig.

Het zou juist getuigen van behoorlijk bestuur, wanneer het minOWC een afbouwfase had toegepast met een mededeling dat er per begin van het schooljaar 1 oktober 2025-2026 gepensioneerde leerkrachten niet meer zullen worden ingezet om parttime lessen te verzorgen. Gepensioneerden beseffen dat er een moment is van indiensttreding en een moment van het met pensioen gaan, maar toch nog openstaan om- waar een beroep op hen wordt gedaan- hun diensten aan te bieden.

Het besef is er, dat de volgende generatie zal moeten overnemen. Maar zijn er voldoende leerkrachten/docenten om al ingezet te worden? Want inzetten van jonge leerkrachten met de kanttekening dat ze in de afronding zijn van hun studie wijst uit, dat ze in veel gevallen niet tot afronding komen van hun formele studie. Wat dan? Dan blijven ze op VOS-niveau hangen als onbevoegde leerkracht/docent. Bij gebrek aan vakdocenten wist men in het verleden wel een beroep te doen op gepensioneerde leerkrachten/docenten om desnoods nog een jaar aan te blijven, onder de noemer nog even te helpen. De mededeling om gepensioneerde leerkrachten niet meer in te zetten, doe je nu niet wanneer bijna ¼ deel van de vakantie achter de rug is. Dit soort bekendmakingen moeten bijna aan het einde van het schooljaar de deur uitgaan; in dit geval bijna einde schooljaar 2023-2024.

In de algemene ambtelijke dienst wordt er wel voor personen verlengd die de 60 reeds zijn gepasseerd of na hun 60e zich als consultant aanbieden. Ze worden aangenomen of langs een andere constructie blijven ze aan. Hopende dat het MinOWC, het besluit in heroverweging neemt en het traject van afbouwen van het aanhouden van gepensioneerde leerkrachten op een professionele wijze uitzet. Het tekort in het onderwijs gaat in oktober 2024 echt goed zichtbaar worden. Gaat men dán toch op de gepensioneerde leerkrachten/docenten een beroep doen?

Marcellino Nerkust
Gepensioneerd docent Nederlands bij enkele pedagogische instituten

Advertentie