starnieuws

Meteen werk voor SAO-gecertificeerden in Coronie

07 Sep, 18:30

De gecertificeerden in Coronie van de vaktraining GaWaSa, onderdeel van het
landelijke trainingsproject Wroko Foe Mek Moni poseren met minister Steven Mac Andrew. (Foto: AWJ)
De 14 geslaagden in Coronie van de opleiding Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) konden direct aan de slag in het plaatselijke bejaardentehuis Huize Lunor. 52 personen in Coronie, die de afgelopen maanden de vakopleidingen Lassen-niveau-1, GaWaSa en ADL hebben gevolgd, kregen donderdag hun certificaat. 

De trainingen zijn door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) in Coronie verzorgd in het kader van het landelijke project Wroko Foe Mek Moni. Het project, dat een jaar geleden begon, biedt personen in de leeftijdscategorie 16 - 40 jaar de kans om kosteloos een vakopleiding te volgen, zodat zij met de opgedane kennis en vaardigheden hun brood kunnen verdienen. 

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), was speciaal voor de uitreiking van de certificaten naar Coronie afgereisd. Mac Andrew geeft aan dat Coronie dankzij dit project nu beschikt over een honderdtal gecertificeerde vaklieden in diverse vakgebieden zoals electro-huisinstallatie, textiele werkvormen, lassen, GaWaSa en ADL. Hij riep de vaklieden op om met de opgedane kennis en vaardigheden daadwerkelijk aan de slag te gaan. 

Mac Andrew was erg ingenomen met de opleiding ADL, die speciaal voor personen in het district is verzorgd, zodat zij niet alleen een inkomen kunnen genereren, maar ook de bejaarde Coronianen die in Huize Lunor wonen, een waardig bestaan kunnen helpen geven, schrijft de voorlichting van AWJ. De geslaagde ADL-participanten konden allen direct in het bejaardentehuis worden ingezet.

De gecertificeerden werden ook toegesproken door DNA-lid Esther Wielzen, tevens secretaris van het bestuur van Huize Lunor, districtssecretaris van Coronie Norman Bouva en de directeur van de SAO, Joyce Lapar. Alle sprekers wezen op het belang van vaktrainingen, niet alleen voor de ontwikkeling van het individu, maar ook voor de ontwikkeling van het district.  

De certificaten werden uitgereikt aan 19 deelnemers voor de training Lassen-niveau-1, 19 deelnemers voor de training GaWaSa en 14 deelnemers voor de cursus Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Allen kregen een starterspakket met noodzakelijke spullen mee. Opmerkelijk was dat veel vrouwen gebruik hebben gemaakt van deze gelegenheid om de technische vakken, met name GaWaSa, te volgen, zegt AWJ.

Advertentie