starnieuws

Sloop poortgebouw Bisdom stopgezet

07 Sep, 06:43
De Commissie Monumentenzorg heeft de verantwoordelijke aannemer, die in opdracht van het Bisdom het poortgebouw van het scholencomplex aan de Mgr. Wulfingstraat dit weekend zou slopen, erop gewezen dat het pand een wettelijke status heeft als beschermd monument. Het is daarom ten strengste verboden om het pand in zijn geheel of gedeeltelijk te slopen. 

Bovendien is dit pand een beeldbepalend monument in de historische binnenstad van Paramaribo die is geplaatst op de Werelderfgoedlijst vanwege haar uitzonderlijke universele waarde voor de mensheid. Het slopen van dit gebouw kan ernstige consequenties hebben voor ons land op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ten overvloede wenst de Commissie Monumentenzorg zakelijk gerechtigden erop te wijzen dat het slopen van monumentale panden zonder een vergunning van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ten strengste verboden is en in strijd is met de bepalingen in de Monumentenwet 2002. 

Op districtscommissariaten wordt een dringend beroep gedaan om geen toestemming te verlenen aan zakelijk gerechtigden of aannemers voor het slopen van monumentale panden zonder een vergunning van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op advies van de Commissie Monumentenzorg, vooral niet in de historische binnenstad van Paramaribo. 

De Commissie Monumentenzorg zal komende maandag in overleg treden met het Bisdom over deze kwestie en over hoe het bedoelde monument kan worden beschermd als ons erfgoed.

Commissie Monumentenzorg

Advertentie