starnieuws

Colombia onderzoekt aankoop Pegasus-spyware door politie

05 Sep, 22:41

De Colombiaanse president Gustavo Petro zegt dat hij tot degenen zou kunnen behoren die met de software zijn bespioneerd. (Foto: Rueters
De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft een onderzoek bevolen naar de aankoop van Pegasus-spionagesoftware door de politie van het land. Hij zei dat de spyware contant  was gekocht van een Israëlisch surveillancebedrijf tijdens de regering van zijn voorganger, Iván Duque.

Hij voegde eraan toe dat de software, die op afstand op mobiele telefoons kan worden geïnstalleerd om toegang te krijgen tot de microfoons en camera's van mensen, mogelijk is gebruikt om politieke rivalen te bespioneren, waaronder hijzelf.

De opmerkingen van de president waren de eerste officiële bevestiging dat Colombia tot de landen behoorde die de telefoonmalware kochten.

Pegasus-software infecteert iPhones en Android-apparaten om operators in staat te stellen berichten, foto's en e-mails te extraheren, gesprekken op te nemen en in het geheim microfoons en camera's te activeren.

Petro onthulde het nieuws in een televisietoespraak tot de natie, waarin hij zei dat hij via een vertrouwelijk document van de aankoop op de hoogte was. Hij merkte op dat de Colombiaanse politie-inlichtingendienst (Dipol) twee betalingen van elk $ 5,5 miljoen had gedaan aan het Israëlische surveillancebedrijf NSO, dat de spyware had ontwikkeld.

NSO heeft in het verleden gezegd dat zijn software bedoeld is voor gebruik tegen criminelen en terroristen en alleen beschikbaar is voor militaire, wetshandhavings- en inlichtingendiensten uit landen met een goede reputatie op het gebied van mensenrechtenschendingen.

Maar Petro vroeg zich af hoe $ 11 miljoen aan contanten het land kon verlaten zonder dat er enig spoor van was opgenomen in de gepubliceerde begroting - en waarom. "Het is witwassen van activa die uit onze eigen staat zijn verkregen om de communicatie van wie te verstoren?" vroeg hij.

Pegasus-spyware haalde in 2021 de krantenkoppen toen een lijst met 50.000 telefoonnummers van vermoedelijke slachtoffers van hacking werd gelekt naar grote media.

Onder degenen die vermoedelijk het doelwit waren, waren activisten, journalisten en politici van over de hele wereld.

President Petro drong er bij het kantoor van de procureur-generaal op aan om de aankoop te onderzoeken en waarvoor de politie de spyware mogelijk heeft gebruikt. Hij eiste ook dat het hoofd van de Colombiaanse politie alle relevante documenten met betrekking tot Pegasus zou overhandigen.

Het is niet de eerste keer dat de Colombiaanse veiligheidstroepen worden beschuldigd van het illegaal onderscheppen van communicatie. Afluisterschandalen hebben het land de afgelopen twee decennia herhaaldelijk geschokt, wat leidde tot de sluiting van de inlichtingendienst, het Department of Administrative Services (DAS), in 2011.

Advertentie