starnieuws

Blinken dringt aan op verkiezingen Haïti

06 Sep, 02:52

De Haïtiaanse premier Garry Conille en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken arriveren voor een persconferentie in de residentie van de Amerikaanse Chief of Mission in Port Au Prince, Haïti. (Foto: Reuters
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei tijdens een bezoek aan Haïti op donderdag dat hij hoopt dat er binnenkort een kiesraad wordt opgericht om volgend jaar verkiezingen te organiseren in het Caribische land.

Na een ontmoeting met de coördinator van de overgangsraad, Edgard Leblanc Fils, zei Blinken dat ze de kiesraad hadden besproken. "We hopen dat dit snel wordt goedgekeurd, want dat is een cruciale volgende stap in het vooruitgaan en organiseren van verkiezingen voor volgend jaar", vertelde hij verslaggevers in Port-au-Prince, volgens live video.

Blinkens bezoek komt terwijl Haïti nog steeds vecht tegen gewelddadige bendes die een groot deel van de hoofdstad hebben overgenomen en naar nabijgelegen regio's zijn verhuisd.

Premier Garry Conille breidde woensdag de noodtoestand uit naar het hele land.

Blinken zei tijdens een aparte ontmoeting met Conille dat de situatie in Haïti "zeer uitdagend" maar "veelbelovend" was, en prees de vooruitgang sinds de overgangsraad in april werd opgericht na het aftreden van voormalig premier Ariel Henry.

Keniaanse politieagenten die deel uitmaken van een door de VN gesteunde veiligheidsmissie, arriveerden in juni in Haïti. De VS is de grootste bijdrager aan de missie die Henry in 2022 heeft aangevraagd om bendes te bestrijden en grondgebied terug te winnen.

"Veiligheid is de basis van alles wat er in de toekomst moet gebeuren", zei Blinken, die opmerkte dat het houden van verkiezingen daar ook onder viel.

Advertentie