starnieuws

Eerbetoon aan Herman Gooding?

26 Jul, 22:50
Recentelijk hebben enkele landgenoten het prijzenswaardige initiatief genomen om, zeer terecht overigens, de officier van politie, Herman Gooding, een waardige plek in onze geschiedenis toe te bedelen. Jammer genoeg is de manier waarop dit eerbetoon gestalte zal moeten krijgen verre van prijzenswaardig, in casu het vernoemen van het Politie Opleidingscentrum, sinds kort de Politie Academie, naar deze geweldige politie ambtenaar.

Op de eerste plaats hebben de initiatiefnemers kennelijk nog nooit een politie opleidingscentrum in de regio of elders in de wereld bezocht. Want in dat geval zouden zij onherroepelijk tot de bevinding zijn gekomen dat er volstrekt geen eer te behalen valt aan het sterk verouderd, beroerd onderhouden en verre van modern instituut. De facto dus een belediging om dit ... tig jaren oud centrum, zeker in de huidige staat, te vernoemen naar Gooding. Voorts is het vrij onduidelijk welke relatie er bestaat tussen het opleidingscentrum en Herman Gooding. Misschien voor sommigen, waaronder de initiatiefnemers, een emotionele relatie, maar rationeel valt er geen verband te bespeuren, of het is heel ver zoeken geblazen.

Het zou toepasselijker zijn om de politie academie, onder voorwaarde van enkele grondige en moderne gebouwelijke aanpassingen te vernoemen naar of Boedhoe of Jong Loi, beiden eertijds langdurig verbonden aan dit centrum en een onvoorstelbare inbreng hebben gehad in vooral de vorming van de politie ambtenaar, althans in die tijd. En hoe mooi zou het zijn om gelijktijdig met de verbouwingen ook een moderne rechercheschool neer te zetten en die te vernoemen naar Gooding.

En als we eenmaal bezig zijn met het bouwen en verbouwen: de positionering van het bekende monument op de locatie van het oud hoofdbureau van politie, zal nimmer de (psychologische) goedkeuring wegdragen van rechtgeaarde Surinamers. Verplaats (eventueel na overleg) het monument naar bijvoorbeeld het Fort Zeelandia en herbouw aan de Waterkant een nieuw politiebureau-Centrum (geen hoofdbureau, want die komt aan de J. Pengelstraat, al hoor ik dat al bijna tien jaar!).

Denny Lo-Fo-Sang, oud politie officier.

Advertentie