starnieuws

Olietanker kapseist voor kust Manilla

25 Jul, 09:34

De Filipijnse kustwacht reageert op een maritiem incident waarbij de onder Filippijnse vlag varende Motor Tanker (MT) Terra Nova betrokken was. Het schip kapseisde en kwam vanochtend vroeg uiteindelijk onder water kwam te staan. (Foto: PCG)
De autoriteiten op de Filipijnen zijn vandaag in rep en roer om een ​​lekkage in te dammen van een tanker met 1,4 miljoen liter industriële stookolie, die eerder op de dag kapseisde en zonk. Als alle olie in de tanker zou lekken, waarschuwde kustwachtwoordvoerder admiraal Armando Balilo tijdens een briefing, zou dit de grootste lekkage in de Filippijnse geschiedenis zijn.

Eén bemanningslid van de onder Filipijnse vlag varende MT Terra Nova stierf toen het kapseisde in de Baai van Manilla, bijna zeven kilometer buiten de gemeente Limay in de provincie Bataan, terwijl het naar de centrale stad Iloilo voer.

Het schip ging ten onder toen hevige regenval, aangewakkerd door tyfoon Gaemi en de seizoensmoesson de afgelopen dagen Manilla en omliggende regio's teisterden.

Er is een olieramp ontdekt die zich over meerdere kilometers uitstrekt en de Filipijnse kustwacht bereidde zich voor op het aanbrengen van dispergeermiddelen en het plaatsen van drijvende barrières om de olievlek in te dammen.

Tijdens een briefing eerder donderdag zei kustwachtwoordvoerder admiraal Armando Balilo dat de autoriteiten "tegen de klok racen" om de lekkage in te dammen en nog meer brandstoflekken te stoppen.

Hij waarschuwde dat als alle olie in de tanker zou lekken, dit de grootste lekkage in de Filipijnse geschiedenis zou zijn. "Er is een groot gevaar dat Manilla getroffen zal worden, zelfs de kustlijn van Manilla, als de brandstof gaat lekken, omdat het zich in de Baai van Manilla bevindt", zei Balilo.

Minister van Transport Jaime Bautista zei dat 16 van de 17 bemanningsleden van het getroffen schip zijn gered.

Het lichaam van een vermist bemanningslid werd 's middags gevonden nadat reddingswerkers urenlang de ruige zee hadden doorzocht, aldus de kustwacht.

Er is een onderzoek gaande naar de oorzaak van het incident, maar kustwachtwoordvoerder Balilo zei dat het schip de regels voor zeilen bij zwaar weer niet had overtreden.

Er was geen openbaar stormwaarschuwingssignaal afgegeven toen de MT Terra Nova Limay verliet en "dus geen regels en voorschriften overtrad", zei hij in een verklaring.

Duizenden vissers en touroperators zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de wateren.

Op een door de kustwacht vrijgegeven foto was te zien dat de MT Terra Nova bijna geheel ondergedompeld was in ruwe zee.

Het is sindsdien 34 meter onder de golven gezonken, wat volgens Balilo "aanzienlijk ondiep" was en betekende dat het overhevelen van de olie uit de tanker "snel kon gebeuren".

Kustwachtcommandant admiraal Ronnie Gavan zei dat ze zich zeven dagen ten doel hadden gesteld om het overhevelen te voltooien.

Onderzoek bevolen
Een olievlek die zich ongeveer 3,7 kilometer uitstrekte, werd door een "sterke stroming" in oostelijke, noordoostelijke richting meegevoerd, aldus de kustwacht in een rapport.

Personeel voor de bescherming van het mariene milieu is gemobiliseerd om de olievlek te helpen indammen. De kustwacht zei ook samen te werken met enkele organisaties voor de bestrijding van olierampen, terwijl oliemaatschappijen, waaronder Petron, hadden aangeboden te helpen.

"Het zal zeker gevolgen hebben voor het mariene milieu", zei Balilo, die de hoeveelheid olie op het schip als "enorm" omschreef.

De leider van een lokale vissersgroep zei dat de lekkage "echt alarmerend" was en drong er bij de autoriteiten op aan om de lekkage zo snel mogelijk in te dammen.

"Het levensonderhoud van onze vissers is afhankelijk van de wateren. Ze hebben geen alternatief", vertelde Pando Hicap, voorzitter van Pamalakaya, aan AFP.

Een van de ergste olielekken op de Filipijnen vond plaats in februari 2023, toen een tanker met 800.000 liter industriële stookolie voor het centrale eiland Mindoro zonk.

Dieselbrandstof en dikke olie van dat schip vervuilden de wateren en stranden langs de kust van de provincie Oriental Mindoro en verwoestten de visserij- en toeristenindustrie.

De olie verspreidde zich over honderden kilometers water dat beroemd is omdat het een van de meest diverse zeedieren ter wereld herbergt.

Duizenden vissers kregen het bevel aan land te blijven en zwemmen werd verboden.

In 2006 zonk een tanker voor het centrale eiland Guimaras, waarbij tienduizenden liters olie lekten, waardoor een zeereservaat werd verwoest, lokale visgronden werden verwoest en delen van de kustlijn bedekt waren met zwart slib.

Advertentie