starnieuws

Haïti breidt noodtoestand uit naar het hele land

05 Sep, 17:15

Een Haïtiaanse soldaat houdt de wacht bij de ingang van de internationale luchthaven van Port-au-Prince nadat gewapende bendeleden schoten uitwisselden met politie en soldaten rond de luchthaven in Port-au-Prince, Haïti. (Getty Images)
De Haïtiaanse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgebreid naar het hele land, terwijl de regering vecht tegen gewelddadige bendes die de controle hebben overgenomen over grote delen van de hoofdstad - en proberen om naar andere regio's te verhuizen.

De stap komt terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zich voorbereidt op een bezoek aan het Caribische land, waar hij premier Garry Conille zal ontmoeten om "komende stappen in de democratische transitie van Haïti" te bespreken.

Conille probeert de orde te herstellen sinds de nieuwe regering drie maanden geleden werd gevormd.

Bijna 580.000 mensen zijn ontheemd geraakt door het conflict, en bijna vijf miljoen mensen lijden ernstige honger, aldus de Verenigde Naties.

Blinkens bezoek komt terwijl meer dan een miljoen mensen in de hoofdstad Port-au-Prince nog steeds zonder elektriciteit zitten, nadat demonstranten een elektriciteitscentrale bestormden en vernielden.

Het staatsbedrijf voor elektriciteit zei dat het incident plaatsvond op maandag, toen een groep mensen het complex aanviel om te protesteren tegen de frequente stroomuitval in de voorgaande dagen.

De VS is de grootste financier van een door de VN gesteunde veiligheidsmissie die gericht is op de bestrijding van bendegeweld.

In maart bestormden gewapende bendes de twee grootste gevangenissen van Haïti, waarbij ongeveer 3.700 gevangenen werden vrijgelaten.

Het departement Ouest - een regio met de hoofdstad van het land, Port-au-Prince - werd oorspronkelijk op 3 maart in noodtoestand gebracht, nadat het escalerende geweld de hoofdstad in zijn greep hield. In juni en juli arriveerde een groep van 400 Keniaanse politieagenten in Haïti om te helpen bij de bestrijding van het geweld. Het is de eerste tranche van een door de VN goedgekeurde internationale troepenmacht die zal bestaan ​​uit 2.500 agenten uit verschillende landen.

Advertentie