starnieuws

Regering antwoordt dinsdag op zorgpunten DNA

26 Jul, 06:53

Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft gepland dat de regering dinsdag antwoord. (Beeld: DNA TV)
De kritische vragen in De Nationale Assemblee stapelen zich op. Donderdag zijn enkele vraagstukken opnieuw aangekaart, terwijl ook nieuwe zijn bijgekomen. De verruwing van de criminaliteit is voor de zoveelste keer aan de orde gesteld. De perikelen rond grondaanvragen en de uitholling van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), zoals Assembleelid Edgar Sampie (ABOP/PL) het verwoordde. De ongeregeldheden met monikarta en het niet uitbetalen van de koopkrachtversterking werden opnieuw onder de aandacht gebracht. Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft de regering meegedeeld dat de vragen schriftelijk worden opgestuurd. Dinsdag moet er antwoord gegeven worden.

Ann Sadi (NDP), Wilsientje van Emden (NDP), Ivanildo Plein (NPS) en Harriët Ramdien (VHP) stelden vragen over de monikarta. Sommigen hebben een kaart, maar krijgen geen geld. Anderen merken dat het al gepind is op de kaart. Mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Van Emden zei dat Brokopondo gewoon niet wordt uitbetaald terwijl dat wel het geval is met andere districten. Anderen hebben geen monikarta aangevraagd, maar krijgen die toch. Er werd ook aangevoerd dat monikarta, grondzaken en bazokaarten via structuren van politieke partijen in orde worden gemaakt.

Sampie merkte op dat president Chan Santokhi vanuit zijn kabinet een nieuwe ministerie van GBB aan het oprichten is. In een brief aan minister Dinotha Vorswijk van GBB wordt door de president aangegeven dat hij de directeur Algemeen Beheer gaat halen van het ministerie en onderbrengen naar de Grondconversie unit. Hij moet ook toestemming krijgen om een paar medewerkers met zich mee te nemen. Hij heeft zes grondinspecteurs ter beschikking met vijf brandnieuwe voertuigen, merkte Sampie op, om werkzaamheden van enkele personen uit te voeren. Dit terwijl de Grondinspectie al vier jaren soms met maar twee voertuigen zit. De vijf voertuigen mogen elke dag tanken, terwijl de twee voertuigen van Grondinspectie maar 1 keer per week 30 liter brandstof mogen tanken. "Dat is onkan voorzitter", stelde Sampie.

De minister van GBB moet duidelijkheid geven over deze kwestie, zodat de samenleving ook weet wat er aan de hand is. VHP fractieleider Asis Gajadien zei dat het lid Sampie diverse zaken heeft aangegeven. "Laten wij duidelijkheid krijgen", zei Gajadien. Hij wil weten hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Verschillende Assembleeleden hebben hun zorgen voor de zoveelste keer uitgesproken over de veiligheidssituatie. Dagelijks vinden er berovingen plaats. Gevraagd is of er nog een samenwerking is tussen de politie en Defensie. Vandaag houdt de korpsleiding een persconferentie over de veiligheidssituatie in het land.

Advertentie