starnieuws

Venezuela weert toestel met ex-waarnemers van presidentsverkiezingen

27 Jul, 02:49

De verkozen president van Panama, Jose Raul Mulino, woont een interview bij met Reuters in Panama-Stad. (Foto: Reuters)
De Panamese president Jose Raul Mulino zei vrijdag dat een vliegtuig met voormalige Latijns-Amerikaanse presidenten die onderweg waren om de verkiezingen van zondag in Venezuela te observeren, niet mocht opstijgen vanwege een blokkade van het luchtruim van Venezuela.

Vorige week vaardigde Venezuela een decreet uit dat het grensverkeer over land, door de lucht en over zee vanaf vrijdag middernacht sloot. De regering zei dat het een poging was om de veiligheid te handhaven en de presidentsverkiezingen te beschermen, waarin president Nicolas Maduro een derde termijn nastreeft.

Onder de passagiers in het vliegtuig bevonden zich voormalige presidenten, waaronder Mireya Moscoso uit Panama en Vicente Fox uit Mexico.

"Het vliegtuig kreeg geen toestemming om op te stijgen vanaf Tocumen zolang ze aan boord bleven," zei Mulino op X.

"Nicolas Maduro heeft ervoor gezorgd dat alle Copa-vluchten naar Caracas en Venezuela zijn opgeschort," zei Fox in een video op de luchthaven van Tocumen, nadat hij het vliegtuig had verlaten.

Het Venezolaanse ministerie van Informatie en Copa Airlines hebben nog niet gereageerd op het incident.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Panama heeft de diplomatieke vertegenwoordiger van Venezuela in Panama ontboden, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Panama, Javier Martinez-Acha, op X.

Martinez-Acha zei in een apart bericht dat "de Venezolaanse minister van Transport ons verzekert dat er op dit moment geen belemmering zal zijn voor Copa-vluchten in beide richtingen."

Eerder deze week trokken de voormalige Argentijnse president Alberto Fernandez en het Braziliaanse kiesgerecht zich terug uit hun rol als waarnemers bij de presidentsverkiezingen in Venezuela, wat zorgen voedde over de eerlijkheid en transparantie van de stemming.

Hoge Amerikaanse functionarissen vertelden verslaggevers op vrijdag dat Washington het verontrustend vond dat Maduro stappen had ondernomen om internationale monitoring te beperken, en drongen er bij Maduro op aan om het besluit om te voorkomen dat oud-presidenten uit de regio zouden reizen om te observeren, te heroverwegen.

Maduro heeft gezegd dat het land het meest transparante kiesstelsel ter wereld heeft.

Advertentie

Saturday 07 September
Friday 06 September
Thursday 05 September