starnieuws

SOFI: Mondiaal nog veel voedselonzekerheid

25 Jul, 11:32

FAO-directeur-generaal QU Dongyu spreekt bij de presentatie van het State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) 2024 Report in Rio de Janeiro.
De toestand van de voedselzekerheid en voeding in de wereld vertoont een ontmoedigend beeld. Dit komt naar voren in het State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) 2024 Report. De door SOFI geschatte mondiale cijfers laten een stilstand zien, waarbij de mondiale honger- en voedselonzekerheid drie jaar op rij op hetzelfde hoge niveau blijven. Het rapport is gisteren in Rio de Janeiro gepresenteerd door FAO-directeur-generaal QU Dongyu.

In zijn toespraak zegt Dongyu dat in 2023 ruim 730 miljoen mensen wereldwijd met honger werden geconfronteerd, en ruim 2,3 miljard mensen te kampen hadden met matige of ernstige voedselonzekerheid. Zonder een onmiddellijke transformatieve verandering zullen naar verwachting in 2030, 580 miljoen mensen hongerlijden.

Volgens Dongyu is de wereld niet op koers om de mondiale voedingsdoelstellingen te verwezenlijken, terwijl de stijgende obesitascijfers grote uitdagingen vormen voor de gezondheid en het welzijn van alle leeftijdsgroepen. Hij geeft aan dat voor concrete actie en gerichte financiering, men zich moet concentreren op de situatie op regionaal en landelijk niveau.

Toch vooruitgang

Naast de mondiale cijfers is er bemoedigende vooruitgang te zien in Zuid-Amerika en in subregio's van Zuid-Azië. De honger is in Zuid-Azië al twee jaar op rij afgenomen, evenals in Zuid-Amerika, waar 5,4 miljoen mensen minder hongerlijden, vergeleken met 2021. Het aantal mensen dat met matige of ernstige voedselonzekerheid te maken heeft, is in twee jaar tijd ook met 33 miljoen afgenomen. Als deze regio deze positieve trend voortzet, ligt zij op koers om SDG2 te verwezenlijken, zegt Dongyu in zijn toespraak.

Een ander positief teken is een afname van het aantal mensen dat zich geen gezond dieet kan veroorloven – hoewel dit voor meer dan een derde van de mensen in de wereld nog steeds onbereikbaar is.

In Zuid-Azië konden in 2022 44 miljoen mensen meer gezonde voeding betalen dan in 2021. In veel landen groeit het aantal zuigelingen dat de beschermende voordelen van exclusieve borstvoeding ontvangt, en worden minder kinderen getroffen door groeiachterstand en verspilling. Dit vergroot hun kansen om het volledige potentieel voor groei en ontwikkeling te verwezenlijken.

In Afrika daarentegen is de honger sinds 2015 gestaag toegenomen. In 2023 was Afrika de regio waar het grootste percentage van de bevolking met honger te kampen had – ruim 20 procent. 58 procent – bijna het dubbele van het mondiale gemiddelde.

Aanpak oorzaken voedselonzekerheid

Een echte transformatieve verandering van de mondiale agrifoodsystemen is de enige manier om de belangrijkste oorzaken van voedselonzekerheid en ondervoeding aan te pakken. Dongyu geeft aan dat zoals de afgelopen jaren is ervaren, de belangrijkste oorzaken van honger, conflicten en oorlog, de klimaatcrisis, economische neergang en de aanhoudende gevolgen van de COVID-19-pandemie zijn.

De hoge kosten van gezonde voeding verergeren de situatie en maken de ongelijkheid groter. Wereldwijd kan het financieringstekort voor deze transformatie enkele biljoenen dollars bedragen.
Uit het SOFI 2024-rapport blijkt dat landen met het hoogste niveau van voedselonzekerheid vaak de landen zijn met de minste toegang tot financiering. Het is uiterst belangrijk dat dit wordt opgemerkt door donoren en de mondiale financiële gemeenschap.

Dongyu doet een oproep om inspanningen te coördineren en bundelen, en de financiering te heroriënteren waar deze het meest nodig is, omdat niet toegestaan kan worden dat de meest kwetsbaren de minste toegang tot financiering hebben. De oproep is gericht tot drie belangrijke groepen: - financiers en actoren in de landbouw- en voedselsystemen; - donoren en andere internationale partners om risicotoleranter te zijn en meer betrokken te raken bij het verminderen van risico’s; - publiek-private samenwerkingspartnerschappen.

Dongyu benadrukt dat zonder de particuliere sector de huidige uitdagingen niet te overwinnen zijn. Hij beëindigde zijn toespraak door te stellen dat het financieren van een nul-honger vandaag, betekent investeren in een betere voedselzekere toekomst van morgen. Het betekent investeren in betere productie, betere voeding, een beter milieu en een beter leven, waarbij niemand achterblijft.

Advertentie