starnieuws

Standaarden en profielen in de politiek enige garantie voor een Beter Suriname

25 Jul, 20:53
Normen in het openbare leven zijn essentieel voor de gezondheid van het democratische systeem. De bescherming van de besluitvorming,  politieke stabiliteit en  het vertrouwen van het publiek zijn hiervan afhankelijk. Als ze niet worden gerespecteerd, zal de neerwaartse spiraal van ons land nog verder en dieper  voortgaan. Steeds meer Surinaamse kiezers roepen om betere DNA leden en bovenal een betere leiding van ons land. Een president, vicepresident en ministers die uitgerust zijn met de juiste kennis, karakter en volksgerichte instelling om ons land de komende 20-30 jaar te leiden. Leiders met een dubieus verleden in ons hoogste college van Staat en in de leiding van ons land moeten eindelijk tot het verleden gaan behoren.

Middels het instrument van wetgeving hiervoor is nu geen zicht, aangezien de meeste partijen die momenteel in DNA zitten geen enkele behoefte hebben aan het invoeren van dergelijke wetgeving. Het ‘waarom’ hiervan laat zich raden.
Het mooie van de democratie is dat het alle ruimte biedt aan de kiezer om datgene wat de huidige DNA leden achterwege laten, zelf te corrigeren. Dat middels de inzet van hun stem.

Elke partij en kandidaat zal voor het verkrijgen van deze stem aan eisen moeten voldoen gesteld door de kiezer. Onderdeel van deze eisen zijn o.a. ethische normen, van fundamenteel belang voor een gezonde democratie. Het is jammer dat binnen het huidig politiek centrum vanwege overheersend populisme en eigen belang deze onontkenbare voorwaarde wordt miskend. Er is alleen zicht op verbetering wanneer wij als samenleving kiezen voor  integriteit, professionaliteit en verantwoording en dit centraal stellen in de volgende regering. Wij moeten fatsoen en normen in het openbare leven  handhaven. Geen enkele wet of  set van regels of waarden kan elk aspect van gedrag  vastleggen.  
Onze burgers hebben dringend behoefte aan een richtlijn van standaarden om hun keus te begeleiden. Deze zijn niet te verwachten vanuit de partijen momenteel vertegenwoordigd in DNA en de regering.

Normen in het openbare leven helpen de gezondheid van het democratische systeem te behouden en het vertrouwen van het publiek in het systeem te behouden. Ze helpen voorkomen dat politici en ambtenaren zich bij hun besluitvorming laten leiden door belangen van buitenaf, en helpen een politieke cultuur te creëren die een open en constructief debat bevordert. Daarmee dragen ze bij aan een politiek systeem dat eerlijk, inclusief, stabiel en effectief is.
Normen in het openbare leven zijn ook van belang voor de economische welvaart en internationale reputatie van ons land. Een reputatie van stabiel bestuur – met inbegrip van robuuste besluitvorming, de afwezigheid van corruptie in de politiek en een betrouwbaar en soepel functionerend politiek systeem – is een belangrijke factor bij het aanmoedigen van investeringen.

Wij moeten  hoge normen en eisen stellen aan iedereen die een publieke functie (willen) vervullen. Denk dan aan:
onbaatzuchtigheid, integriteit, objectiviteit, verantwoordelijkheid, openheid, eerlijkheid en leiderschap. Daaraan voegen wij toe het belang van het met respect behandelen van anderen als een aspect van leiderschap.
- Sommige normen zijn een kwestie van wet. Zoals de Wet op Campagne Financiering van Politieke Organisaties. Een wet waar DA’91 herhaaldelijk om gevraagd heeft. Deze wet bevat regels  voor het ontvangen van donaties of uitgaven in verkiezingscampagnes, en andere wetten die relevant zijn voor de politiek, zoals de wetgeving inzake omkoping.

- Het is belangrijk dat wij gedragscodes hebben voor alle instituten.
- Regels voor de openbaarmaking van financiële belangen zijn ontzettend belangrijk. Evenals regels die politici verbieden gebruik te maken van parlementaire of regeringsfaciliteiten of diensten  voor zaken die niet het landsbelang dienen.

Kiezers zullen de waarden in de politiek moeten brengen
Vanwege de onwil om wetgeving en regels in te voeren door de huidige regering en alle partijen vertegenwoordigd in DNA, is het aan de burgers om hier inhoud aan te geven. Dat betekent een keus te maken voor die partijen en personen, zoals DA’91,  bij wie u de bereidheid proeft en ervaart inhoud te geven aan deze noodzakelijke basis voorwaarden. 

Een van de belangrijkste toetsstenen is daarbij het hanteren van transparante profielen voor de in te vullen functies. DA’91 lanceerde reeds in oktober 2023 het profiel voor de DNA kandidaten en recentelijk werd het profiel voor de President c.q. de Vicepresident door de partij gepresenteerd.  Onze kiezers hebben de ultieme kans om te kiezen voor een BETER Suriname. De partij biedt hiermee alle burgers de noodzakelijke standaard om de afwegingen te doen bij het uitbrengen van hun stem. Een goede meetlat is van cruciaal belang.

Wij willen allen een beter Suriname. Op weg gaan naar de Nieuwe Republiek. Het hanteren van profielen en standaarden is de enige oplossing hiervoor. Het is aan u, aan ons allen om te kiezen voor de doorbraak. De sleutel is in uw keus, uw stem. Waar kiest u voor?

Suriname verdient BETER!

Advertentie