starnieuws

Studenten buigen zich over werkwijze VN bij grensdispuut

09 Jun, 20:45

48 studenten hebben zich tijdens een congres zaterdag gebogen over grensgeschillen. Zij hebben kennis gemaakt met hoe de Verenigde Naties komt tot een resolutie. (Foto: Kabinet van de President)
Studenten tussen 18 en 22 jaar zijn in de gelegenheid gesteld om op een informatieve en spannende wijze kennis te maken met de werkwijze van de Verenigde Naties (VN). Zaterdag is het derde congres van de Suriname Second Model United Nations (SUMUN 2024) geopend. Het onderwerp van het congres is ‘Border Dispute’ of grensgeschillen tussen diverse landen. In ruim zes weken zijn 48 studenten getraind, die allemaal grondige onderzoeken hebben verricht over het genoemde onderwerp. Tijdens de training zijn grensgeschillen tussen onder andere India en China, en tussen Libanon en Israël besproken.

President Chan Santokhi is gast geweest bij de opening. Het event is gehouden in de vergaderzaal van het nieuwe gebouw van De Nationale Assemblee. Het is een initiatief van de Rotary Club Suriname in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Er is ondersteuning gekregen van het United Nations Development Programme. Bij dit event worden studenten op jonge leeftijd betrokken bij actuele wereldvraagstukken, internationale betrekkingen, diplomatie en de Verenigde Naties. 

Secretaris-generaal van SUMUN, Seran Naarden merkt op dat de statements gepresenteerd zullen worden aan de VN. De studenten hebben volgens planning de discussies gevoerd en verdedigden de positie van hun land over het onderwerp, met het oog op het bereiken van een resolutie. Sristy Bishoen, een van de deelnemende studenten, gaf aan dat zij tijdens haar onderzoek verschillende uitdagingen tegenkwam die hebben bijgedragen aan haar persoonlijke ontwikkeling. Een van haar belangrijkste inzichten was het belang van het handhaven van vrede tussen landen.

President Santokhi onderstreept het belang en de kansen die het SUMUN-congres biedt aan de jeugd om zich te verdiepen in de wereld van internationale diplomatie en samenwerking, meldt de Communicatiedienst Suriname. Het staatshoofd verwees daarbij naar doel 16 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen: ‘Vrede, Justitie en Sterke Publieke Diensten’. Door deel te nemen aan SUMUN 2024 dragen studenten bij aan het bevorderen van vrede, merkte de president op. Hij prees hun inzet om het wereldwijde vraagstuk te bespreken wat een hoopvolle toekomst voor Suriname weerspiegelt. “Ik kijk uit naar jullie bijdrage bij het bouwen van de Surinaamse natie”.

Advertentie