starnieuws

Krutu: Souverein land uitzetten; Souvenir straffen

09 Jun, 00:57

Na de krutu in Stibula zaterdagavond is er gezamenlijk gebeden door de deelnemers. Zij hebben bescherming gevraagd van hun gebied gevraagd. (Foto: René Gompers)
De Kwinti's willen dat Ruud Souverein, vertegenwoordiger van de Mennonieten, uit Suriname wordt verbannen. Zij willen ook dat hoofdkapitein Harold Souvenir voor 5 jaar buiten functie wordt gesteld. Hij zou het grootopperhoofd onder druk hebben gezet om akkoord te gaan met nieuwe afspraken waarbij de Mennonieten ruim 35.000 ha land in het gebied van de Kwinti's kunnen krijgen voor grootschalige landbouw. Souvenir was een paar maanden geleden nog faliekant tegen de komst van de Mennonieten in het gebied.

Een groep Kwinti's en vertegenwoordigers van andere stammen hebben zaterdag in Stibula een krutu gehouden over de recente gebeurtenissen. Gebleken is dat onder leiding van hoofdkapitein Souvenir er onderhandelingen hebben plaatsgevonden om de Mennonieten in het gebied alsnog te accommoderen terwijl het gros van de bewoners- ook het opperhoofd Remon Clemens- nog steeds resoluut tegen de komst van de buitenlanders zijn. Op de vergadering in Stibula zijn er enkele eisen gesteld. Er wordt aangegeven dat het advies is voor het opperhoofd wanneer hij gaat straffen want dit gaat hij niet 'blauw blauw' laten.

Monique Simon, een van de trekkers leest het resultaat van de krutu voor: "We hebben geen vertrouwen meer in onze hoofdkapitein, Harold Souvenir. De stempel (die de hoofdkapitein machtigt om zaken officieel te maken) moet afgepakt worden. De hoofdkapitein moet buiten functie gezet worden voor minimaal 5 jaren."

Ze vervolgt: "De heer Souverein heeft het traditioneel gezag vertrapt. En de regering moet hem uit Suriname verbannen. Wij willen ook justitieel onderzoek naar de gelden die zijn gegeven of beloofd, namelijk euro of dollar van 300.000." De Kwinti's adviseren granman Clemens om een brief te schrijven naar de president, de vicepresident, de minister van Buitenlandse Zaken en De Nationale Assemblee om "meneer Souverein" het land uit te zetten. Granman Clemens is volgende week in Pararibo om de kwestie verder te bespreken.

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June