starnieuws

Ernstige droogte oorzaak massale vissterfte in Mexicaanse staat

09 Jun, 06:50

Gemeentewerkers verspreiden ongebluste kalk over dode vissen om de stank te verminderen, in de droge bodem van de Bustillos-lagune, omdat hoge temperaturen een intense droogte hebben veroorzaakt, in Anahuac, staat Chihuahua, Mexico. (Foto: Reuters)
Duizenden dode vissen hebben het oppervlak van een lagune in de noordelijke deelstaat Chihuahua in Mexico bedekt. Lokale functionarissen geven de schuld ervan aan een intense droogte.

De vissterfte in de Bustillos-lagune, bij de stad Anahuac in Chihuahua, vond plaats tijdens lange droge perioden, waarbij de temperatuur boven de 40 graden Celsius  steeg. De waterstanden van de lagune zijn gevaarlijk laag, zeiden functionarissen.

Bijna 90% van Mexico wordt geteisterd door een vorm van droogte, het hoogste percentage sinds 2011, zo blijkt uit overheidsgegevens. De deelstaat Chihuahua is bijzonder zwaar getroffen, omdat het grootste deel van zijn grondgebied wordt overspoeld door de meest extreme droogte.

Er was veel minder water in de lagune waar de vissen in konden leven, en het resterende water was van slechte kwaliteit, aldus Irma de la Pena, hoofd van de afdeling Ecologie in de stad Cuauhtemoc.

"Als de hoeveelheid water afneemt, worden de verontreinigende stoffen meer geconcentreerd en daardoor hebben ze ook invloed op de soorten die hier leven", zei De la Pena.

Massale vissterfte in het gebied heeft de afgelopen jaren plaatsgevonden toen de lagune opdroogde en de vissen strandden.

Vee, waaronder koeien en ezels, gaat ook verloren omdat dammen leeglopen en boeren moeite hebben om water veilig te stellen.

De hitte en droogte zijn zo hevig geworden dat veel mensen die afhankelijk zijn van de landbouw hun spullen hebben ingepakt en zijn vertrokken.

"Het is erg verlaten, want omdat het niet regent... durven ze hier niet langer te blijven wonen", zegt Jesus Maria Palacios, een veehouder in Cuauhtemoc.

Zo ver als het oog reikt, liggen duizenden dode vissen in de droge bodem van de Bustillos-lagune, omdat hoge temperaturen een intense droogte hebben veroorzaakt, in Anahuac in de deelstaat Chihuahua. (Foto: Reuters)

Bij de lagune haasten de lokale autoriteiten zich om de dode vissen met kalk te bedekken, omdat ze bang zijn dat hun snelle ontbinding onder de brandende zon de volksgezondheid in gevaar zou kunnen brengen door insecten aan te trekken en ziekten te verspreiden. Ze vragen lokale organisaties om hulp.

"Wat we nodig hebben is steun, vooral met het potentieel dat we hebben voor een gezondheidsprobleem", zegt Saul Sausameda, voorzitter van de Anahuac-gemeenschap.

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June