starnieuws

Afghanistan: Minstens 66 doden bij nieuwe overstromingen

20 May, 12:51

Nieuwe overstromingen in provincies van Afghanistan hebben opnieuw tientallen levens geëist.
Nieuwe overstromingen hebben in de provincie Faryab in het noorden van Afghanistan minstens 66 mensen het leven gekost, zegt een provinciale functionaris. De nieuwe overstromingen zijn de laatste reeks dodelijke rampen die het land de afgelopen dagen hebben getroffen.

Zware overstromingen in meerdere districten van de provincie Faryab op zaterdagavond "resuleerden in menselijke en financiële verliezen", zei Asmatullah Moradi, woordvoerder van de gouverneur van Faryab, zondag in een verklaring.

"Als gevolg van de overstromingen kwamen 66 mensen om het leven", zei hij, eraan toevoegend dat minstens vijf mensen gewond raakten en dat verschillende anderen vermist raakten.

De overstroming beschadigde meer dan 1.500 huizen, zette meer dan 400 hectare landbouwgrond onder water en doodde honderden dieren, zei hij.

Nog eens 18 mensen waren vrijdag omgekomen bij overstromingen in dezelfde provincie, voegde Moradi eraan toe.

De laatste ramp in Faryab vond plaats slechts een dag nadat de provinciale autoriteiten zeiden dat vijftig mensen omkwamen bij plotselinge overstromingen net ten zuiden van de provincie in Ghor.

Volgens het in Kabul gevestigde TOLONews werd tot 80 procent van de stad Ferozkoh in Ghor verwoest door de overstromingen.

Afghanistan is gevoelig voor natuurrampen en de Verenigde Naties beschouwt het land als een van de landen die het meest kwetsbaar is voor klimaatverandering.

Iets meer dan een week geleden kwamen volgens het VN-Wereldvoedselprogramma en Taliban-functionarissen meer dan 300 mensen om bij plotselinge overstromingen in de noordelijke provincie Baghlan.

De rampen zijn de laatste die het verarmde land treffen, waar dit voorjaar bovengemiddelde regenval heeft plaatsgevonden.

Zelfs vóór de laatste golf van overstromingen waren van half april tot begin mei ongeveer 100 mensen om het leven gekomen als gevolg van overstromingen in tien provincies van Afghanistan, aldus de autoriteiten.

Landbouwgrond is overspoeld waardoor duizenden runderen zijn verdronken in een land waar 80 procent van de ruim 40 miljoen mensen afhankelijk is van de landbouw om te overleven.

De regen komt na een langdurige droogte in Afghanistan, dat volgens deskundigen een van de minst voorbereide landen is om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken.

Te midden van de ramp kampt Afghanistan ook met een tekort aan hulp, nadat de Taliban de macht overnamen toen buitenlandse troepen zich in 2021 terugtrokken. De ontwikkelingshulp, die de ruggengraat van de overheidsfinanciën vormde, werd gesnoeid.

Het tekort is in de daaropvolgende jaren nog groter geworden, nu buitenlandse regeringen worstelen met concurrerende mondiale crises en de groeiende veroordeling van de Taliban-maatregelen tegen Afghaanse vrouwen.

Advertentie

Saturday 27 July
Friday 26 July
Thursday 25 July