starnieuws

Iran: Helikopter van president Raisi neergestort

20 May, 01:04

De Iraanse president Ebrahim Raisi had kort voor de helikoptercrash een dam geopend bij de Iraanse grens met Azerbeidzjan.
Een helikopter met daarin de Iraanse president Ebrahim Raisi en de minister van Buitenlandse Zaken is zondag neergestort tijdens de terugreis vanuit Oost-Azerbeidzjan. De Iraanse president Raisi is nog steeds niet gevonden, ondanks tegenstrijdige berichten dat de locatie waar zijn helikopter neerstortte, was gevonden.

Maar die berichten werden snel verworpen door de Iraanse Rode Halve Maan en de wereld blijft kijken naar Iraanse hulpdiensten die op zoek zijn naar Raisi in een afgelegen gebied nabij het beschermde gebied Dizmar in de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan, waar zijn helikopter neerstortte, terwijl de rest van het konvooi verder ging.

Raisi keerde terug van de Iraanse grens met Azerbeidzjan, waar hij en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev een coöperatief damproject inluidden, het nieuwste teken van opwarmende betrekkingen tussen de twee landen. Twintig reddingsteams en een onbekend aantal drones zijn naar het gebied gestuurd waar de helikopter neerstortte.

Er komt langzaam informatie over dit incident naar buiten, maar dit is wat we tot nu toe weten.

Berichten over een neerstortende helikopter in het konvooi van de president circuleerden eerst op sociale media en werden snel opgepikt door de lokale media. Volgens een eerste rapport van de staatsnieuwswebsite Mehr had Raisi ervoor gekozen om met de auto naar Tabriz te reizen vanwege de mistige weersomstandigheden, en dat hij veilig was.

Het nieuws werd vervolgens verwijderd, nadat de staatstelevisie had bevestigd dat de vermiste helikopter Raisi en de andere functionarissen aan boord had. Volgens de staatstelevisie maakte de helikopter een "harde landing".

Van een "harde landing" is sprake wanneer een vliegtuig harder en sneller landt dan zou moeten, vanwege het weer, fouten van de piloot of mechanische problemen.

Volgens staatsmedia reisden met Ebrahim Raisi, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, de gouverneur van de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan, Malek Rahmati, en ayatollah Mohammad Ali Ale-Hashem, de vertegenwoordiger van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei in Oost-Azerbeidzjan.

Crashgebied
Het toestel viel in het beschermde gebied van Dizmar, een corridor voor wilde dieren over de grens met Azerbeidzjan.

De staatstelevisie zei aanvankelijk dat de helikopter was neergevallen nabij Jolfa, een stad aan de grens met Azerbeidzjan, maar later verder naar het oosten, nabij het dorp Uzi.

Volgens de staatstelevisie had Dizmar last van plotseling slecht weer, wat tot het ongeval leidde.

Twee van de drie helikopters in het konvooi van de president zijn veilig teruggekeerd naar de stad Tabriz. Minister van Energie, Ali Akbar Mehrabian en minister van Huisvesting en Transport, Mehrdad Bazrpash, zaten in de helikopters die veilig terugkwamen.

Reddingswerkers probeerden de locatie te bereiken waar het toestel van de Iraanse president was neergestort, aldus de staatstelevisie. Ze verklaarden dat er naast tientallen reddingsploegen ook verschillende ambulances en drones waren ingezet bij de zoekactie.

Alle inspanningen werden echter belemmerd door slechte weersomstandigheden, waarbij zware regen en mist werden gerapporteerd met wat wind.

Persbureau IRNA zei dat het gebied een 'bos' is dat moeilijk toegankelijk is.

Reddingsteams
Modderig terrein en nachtelijke duisternis belemmeren reddingsteams die proberen de crashlocatie te lokaliseren.

Het Copernicus-satellietkaartsysteem van de Europese Commissie is geactiveerd om te helpen bij de respons, zei crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarcic op X.

Irak heeft zijn ministerie van Binnenlandse Zaken, de Rode Halve Maan en andere instanties, opdracht gegeven om te helpen bij de zoektocht.

Nadat het nieuws over de verdwijning van de helikopter van president Raisi werd bevestigd, gingen er oproepen uit naar Iraniërs om te bidden voor zijn veiligheid en de veiligheid van de mensen die bij hem in het vliegtuig zaten.

De regering heeft niet veel formele verklaringen afgelegd over wat er is gebeurd, omdat er nog steeds veel details niet duidelijk zijn.

Zo is er nog steeds geen bevestiging over welk type helikopters Raisi en zijn gevolg vervoerden. Het hadden legerhelikopters of Rode Halve Maan-vliegtuigen kunnen zijn.

Iran exploiteert een reeks helikopters, maar vele dateren van vóór de islamitische revolutie van 1979. Als gevolg van de sancties en financiële beperkingen, heeft Iran moeite gehad met het kopen van reserveonderdelen, waardoor onderhoud een uitdaging wordt.

Opvolging president
Eerste vicepresident Mohammad Mokhber (69) zal bij afwezigheid van Raisi de macht overnemen. Hiervoor is de goedkeuring van de Opperste Leider nodig, nadat is bevestigd dat de zittende president overleden of arbeidsongeschikt is.

Er moet dan binnen maximaal 50 dagen een verkiezing worden georganiseerd. Het was de bedoeling dat Iran in 2025 presidentsverkiezingen zou houden.

Opperste Leider Khamenei verzekerde de Iraniërs dat er geen verstoring van de staatszaken zou plaatsvinden.

Marwan Bishara, senior politiek analist van Al Jazeera, zei dat het politieke systeem van Iran inderdaad elke schok van Raisi’s arbeidsongeschiktheid zou kunnen absorberen, met zijn sterke regeringselite en systeem van functionele checks and balances.

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June